Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sepelvaltimotaudin oireet

Sepelvaltimotaudin oireet

Tyypillinen sepelvaltimotaudin oire on rintakipu, mutta oire voi olla toisenlainenkin. Sepelvaltimotaudin kohtaus, sydäninfarkti, on hengenvaarallinen ja hoidolla on kiire. Siksi jokaisen on hyvä tuntea sairaudesta ilmoittelevat oireet.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 9.2.2023

Sydänperäisestä rintakehän oireesta käytetään usein termiä angina pectoris. Tämä tarkoittaa suomeksi rinnassa tuntuvaa ahdistusta. Englannin kielinen termi chest discomfort, kuvaa sydänperäistä oiretta vieläkin paremmin.

Sepelvaltimotaudin oire on tyypillisimmillään kipua, mutta oire voi olla myös hengenahdistuksen eli hapen loppumisen tunnetta, tai kiristävää ja painavaa tuntemusta. Yhteistä näille kaikille on tuntemuksen laaja-alaisuus, eli oire tuntuu epämääräisesti laajalla alueella rintakehällä. Oire saattaa säteillä kaulalle, hampaisiin, yläraajoihin, selkään lapojen väliin tai ylävatsalle. Joskus oireilu on pelkästään tätä säteilykipua. Närästys, joka ilmaantuu vain rasituksessa, voi olla sydänoire.

Sepelvaltimotaudin oire johtuu sydämen hapenpuutteesta. Siksi oire ilmaantuu yleensä rasitustilanteessa, ja lepo eli rasituksen lopettaminen helpottaa eli vie oireen pois. Tyypillisimmillään oire ilmenee siis esimerkiksi ripeästi kävellessä tai portaita noustessa. Myös pakkasilma, vastatuuli tai kantamukset voivat edesauttaa oireen tuloa. Henkinen stressi voi laukaista tuntemuksen.

Rinnan alueella tuntuva kipu ei ole onneksi läheskään aina sydämestä peräisin. Tavallinen kivun lähde on rintakehän seinämä, kuten lihaksisto. Silloin kipu on yleensä pitkään keskeytyksettä jatkuvaa (useita tunteja tai vuorokausia), usein luonteeltaan ”jäytävää”, ja helpottuu venyttelyllä tai kipulääkkeellä. Lihasten painelu saattaa lisätä kivun tunnetta. Samoin jos kipu tuntuu pistävänä pienellä alueella, ja sisään hengittäminen pahentaa tunnetta, on kyse yleensä jostain muusta kuin sydänoireesta. Rintakehän alueella on sydämen, lihasten ja luiden lisäksi paljon muutakin, kuten ruokatorvi ja keuhkot.

Milloin pitää epäillä sepelvaltimotautia?

Jos oire sisältää edellä kuvailtuja tyypillisiä osia, joita ovat tuntemuksen laaja-alaisuus, pahentuminen rasituksessa ja helpottuminen levossa, pitää epäillä sepelvaltimotautia. Tällaista oireistoa kutsutaan tyypilliseksi oireistoksi. Jos henkilöllä on vielä sepelvaltimotaudin vaaratekijöitä, esimerkiksi kohonnut kolesteroli tai tupakointihistoria, sepelvaltimotaudin epäily on vahva ja asiaa pitää selvittää.

Erityisesti vähän liikkuvilla vanhuksilla oireet voivat kuitenkin olla hyvinkin epämääräisiä, eikä sepelvaltimotautia voida todeta tai poissulkea pelkästään oirekuvauksen perusteella.

Milloin pitää soittaa hätänumeroon 112?

Kun ahtautunut sepelvaltimo on vaarassa tukkeutua kokonaan, on kyse sydäninfarktista. Toisinaan sydäninfarkti ilmaantuu ilman selviä etukäteisoireita, mutta yleensä varoittavia ennusmerkkejä esiintyy. Joskus edeltävät oireet vaikeutuvat nopeasti muutamien päivien kuluessa. Silloin voi olla kyse uhkaavasta sydäninfarktista, ja tilanne vaatii hoitoa nopeasti kuten varsinainen sydäninfarktikin.

Sydäninfarktissa rintatuntemus on voimakas ja jatkuu levosta huolimatta. Rintakehän oireen lisäksi saattaa esiintyä pahoinvointia, kylmänhikisyyttä ja yleistä huonovointisuutta.

Sydäninfarkti hoidetaan sairaalassa. Päivystykseen ei lähdetä omalla autolla, vaan soitetaan viivyttelemättä hätänumeroon 112. Ambulanssi nauhoittaa sydänfilmin eli EKG:n, jolloin jo paikan päällä selviää, kuinka kiireellisestä tapauksesta on kyse.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi