Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänläpän tulehduksen ehkäisy

Sydänläpän tulehduksen ehkäisy

Sydämen sisäisen rakenteen, tavallisimmin sydämen läpän tulehdusta kutsutaan endokardiitiksi. Yleensä endokardiitin aiheuttaa verenkiertoon päässyt bakteeri. Tavallisimmat bakteerien kulkureitit elimistöön ovat hampaisto tai likainen, rikkoutunut iho.

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.11.2018
Päivitetty 4.9.2020
Kuva: Anna Kara

Endokardiitti tarkoittaa sydänläppien tulehdusta. Bakteerit tarttuvat hanakasti sydämen tekoläppään, mutta sairauden voi saada vaikka sydämen läppä olisi lähtökohtaisesti terve.

Jokainen voi vähentää endokardiitin riskiä pitämällä hyvää huolta suuhygieniastaan. Hampaat tulee pestä aamuin illoin, ja säännölliset vuosittain toistuvat hammaslääkärin kontrollit ovat tärkeitä. Myös ennen suunniteltua sydänoperaatiota tulee käydä hammastarkistuksessa ja mahdolliset tulehduspesäkkeet tulee hoitaa. Myös iho tulee pitää hyvässä kunnossa. Suurentuneessa endokardiittiriskissä olevien potilaiden pitäisi välttää tatuointeja ja lävistyksiä.

Endokardiittiprofylaksia

Endokardiitin profylaksialla tarkoitetaan antibioottihoitoa, joka annetaan läppätulehduksen riskissä oleville potilaille ennen suunniteltua toimenpidettä. Sen tarkoituksena on ehkäistä toimenpiteessä verenkiertoon karkaavien bakteerien pesiytyminen sydämen rakenteisiin. Koska antibioottien käyttö ei ole ongelmatonta, niitä ei suositella kaikille. Antibioottiprofylaksiaa suositellaan vain tietyille tarkkaan valituille erityisessä riskissä oleville potilaille. Heitä ovat:

 • sydämessä on tekoläppä tai läpän korjaukseen on käytetty muuta keinomateriaalia
 • sydämensiirtopotilas, kun on kehittynyt läppävika
 • potilaat, jotka ovat sairastaneet aiemmin endokardiitin
 • synnynnäiset sydänviat tietyin erityisehdoin
 • leikkauksen jälkeen ensimmäisen puolen vuoden aikana
  • tietyin erityisehdoin synnynnäisen sydänvian korjausleikkauksen jälkeen
  • kun on tehty sydäntoimenpide, jossa on asetettu sydämeen suljinlaite

Antibioottiprofylaksiaa voidaan tarvita esimerkiksi seuraavanlaisten toimenpiteiden yhteydessä.

 • hampaisiin ja ikeniin kohdistuvat toimenpiteet, joihin liittyy ienverenvuotoa (esim. hampaan poisto tai hampaan juureen kohdistuva toimenpide)
 • hammaslääkärin tai -hoitajan tekemä hampaiden puhdistus
 • poskiontelon huuhtelu
 • nielu- tai kitarisan poistoleikkaus
 • keuhkoputken tähystys ja mahdollinen koepalojen otto samalla

Antibioottiprofylaksiaa EI suositella esimerkiksi mahalaukun tai suolen tähystyksissä, virtsaputken kautta tehtävässä eturauhastoimenpiteessä eikä gynekologisissa toimenpiteissä tai synnytyksessä.

Antibioottiprofylaksia toteutetaan ottamalla yksi annos antibioottia suun kautta tunti ennen toimenpidettä. Tavallisesti käytetään amoksisilliiniä, mutta jos henkilöllä on allergia penisilliinille, valitaan toinen vaihtoehto (kefaleksiini, klindamysiini, tms.). Joskus antibioottiprofylaksia joudutaan toteuttamaan antamalla lääkeaine tiputuksena laskimosuoneen.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi