Hyppää sisältöön

Tärkeitä ohjeita sydänoireisiin ja tutkimuksiin liittyen koronavirusepidemian aikana

Sydänsairaudet eivät ole poistuneet minnekään, vaikka meneillään on infektiopandemia. Moni pohtii, uskaltaako lähteä sairaalan päivystykseen tai ennalta suunniteltuihin sydäntutkimuksiin.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 3.9.2020
Päivitetty 14.1.2022

Sydänoireissa pitää rohjeta soittaa apua. Välitöntä hoitoa vaativat sydänsairaudet hoidetaan infektiopandemiasta huolimatta kuten aina muulloinkin. Sairaaloissa keskitetään COVID-19-tautia sairastavat potilaat erillisille osastoille, jotta muut sairaalahoitoa tarvitsevat eivät altistuisi infektiolle.

Monet sydänvaivat, kuten sydäninfarkti, ovat sellaisia, ettei niiden hoitoa voi siirtää pandemian jälkeiseen aikaan. Odottaminen voi olla hengenvaarallista.

Sydänperäisiksi epäillyissä oireissa, soita apua, älä jää odottamaan.

Onko turvallista lähteä ennalta suunniteltuihin sydäntutkimuksiin?

Tavallisia oireettomien potilaiden vuosikontrolleja on terveyskeskuksissa siirretty pandemian vuoksi. Vastaanotto voidaan tapauskohtaisesti toteuttaa myös etävastaanottona, puhelimen välityksellä ja reseptit voi toki uusia sähköisesti. Pidä kuitenkin huoli, että kontrollikäynti toteutuu jossain vaiheessa, sillä seuranta on tärkeätä monen sydänsairauden hyvän hoidon toteutumiseksi.

Jos odotat kiireettömiä sydäntutkimuksia, odotusaika on saattanut venyä pandemian vuoksi. Kardiologit arvioivat lähetetietojen perusteella kiireellisyysjärjestyksen. Älä peru itse tutkimusaikoja. Poliklinikat hoitavat sen puolestasi, jos on tarvetta. Jos ammattilaiset arvioivat, että voit mennä tutkimuksiin, voit sen tehdä.

Marevan-lääkitykseen liittyy säännöllinen INR-kokeen seuranta, jolla lääkityksen määrää määritellään. Tavallisesti INR-kokeessa tarvitsee käydä noin neljän viikon välein. Koska koronaviruspandemia kestää kuukausia, INR-kokeessa joutuu käymään myös pandemian aikana.

Tavallisesti Marevan-potilaat voivat hakeutua laboratorioon milloin vain haluavat, sillä heillä on INR-koetta varten kestolähete. Nyt pandemian aikana kannattaa soittaa terveyskeskukseen etukäteen, sillä näytteitä saatetaan ottaa keskitetysti tiettyinä viikonpäivinä. Iäkkäimmät potilaat voivat pyytää terveyskeskuksesta, josko kotisairaanhoitaja voisi käydä mittaamassa INR-arvon kotimittarilla sormenpäästä otetusta verinäytteestä.

Ohjeita:

  • Sydänoireissa pitää soittaa apua kuten tekisit normaaliaikana.
  • Sairaalan kardiologinen yksikkö ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo, voitko tulla suunniteltuihin tutkimuksiin vai siirretäänkö tutkimus myöhempään ajankohtaan.
  • Jos vointisi on hyvä, rutiiniluontoisen terveyskeskuksen kontrolliajan voi siirtää myöhemmäksi tai muuttaa etävastaanotoksi.
  • Jos sinun on välttämätöntä käydä terveyskeskuksessa laboratoriokokeessa, kuten esimerkiksi Marevan-lääkkeen vuoksi INR-kokeessa, ole etukäteen yhteydessä tutkimuspaikkaan ja kysy ohjeita.

Lisää luettavaa:

Sydäninfarktin oireet

Miten toimin jos saan eteisvärinän?

Aivoinfarktin oireet

Uutinen sydänleikkauksista pandemian aikana

Lue seuraavaksi