Siirry sisältöön

Tärkeitä ohjeita sydänoireisiin ja tutkimuksiin liittyen koronavirusepidemian aikana

Sydänsairaudet eivät ole poistuneet minnekään, vaikka meneillään on infektioepidemia. Moni pohtii, uskaltaako lähteä sairaalan päivystykseen tai ennalta suunniteltuihin sydäntutkimuksiin.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 3.4.2020
Päivitetty 22.5.2020

Vaikka ihmisiä on kehotettu pysyttelemään kotosalla, sydänoireissa pitää rohjeta soittaa apua kuten on neuvottu. Päivystyspoliklinikoilla ja sairaaloiden osastoilla on tavallista enemmän infektiopotilaita, mutta välitöntä hoitoa vaativat sydänsairaudet hoidetaan siitä huolimatta tavalliseen tapaan. Sairaaloissa keskitetään koronaviruspotilaat erillisille osastoille, jotta muut sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat eivät altistuisi infektiolle.

Italialaisilta kardiologeilta on jo kantautunut huolestuneita viestejä, joiden mukaan ihmiset eivät ole uskaltaneet lähteä päivystykseen koronapelon vuoksi. Monet sydänvaivat, kuten sydäninfarkti, ovat kuitenkin sellaisia, ettei niiden hoitoa voi siirtää myöhemmäksi. Odottaminen voi olla hengenvaarallista.

Sydänperäisiksi epäillyissä oireissa, soita apua, älä jää odottamaan koronavirusepidemian ohittumista.

Onko turvallista lähteä ennalta suunniteltuihin sydäntutkimuksiin?

Jos ei ole mitään erityistä vaivaa, tavalliset vuosikontrollit terveyskeskuksessa voi siirtää epidemian jälkeiseen aikaan. Vastaanotto voidaan tapauskohtaisesti toteuttaa myös etävastaanottona, puhelimen välityksellä. Reseptit saa uusittua sähköisesti. Pidä kuitenkin huoli, että kontrollikäynti ei jää täysin toteutumatta.

Jos odotat kiireettömiä sydäntutkimuksia, odotusaika saattaa nyt venyä. Kardiologit arvioivat lähetetietojen perusteella kiireellisyysjärjestyksen. Kiireelliset tutkimukset järjestetään epidemian aikanakin, mutta osa tutkimuksista siirretään rauhallisempaan aikaan. Älä peru itse tutkimusaikoja. Poliklinikat hoitavat sen puolestasi. Jos ammattilaiset arvioivat, että voit mennä tutkimuksiin, voit sen tehdä.

Marevan-lääkitykseen liittyy säännöllinen INR-kokeen seuranta, jolla lääkityksen määrää määritellään. Tavallisesti INR-kokeessa tarvitsee käydä noin neljän viikon välein. Koska koronavirusepidemia kestää viikkoja, INR-kokeessa joutuu todennäköisesti käymään myös epidemian aikana.

Tavallisesti Marevan-potilaat voivat hakeutua laboratorioon milloin vain haluavat, sillä heillä on INR-koetta varten kestolähete. Nyt epidemian aikana kannattaa soittaa terveyskeskukseen etukäteen, sillä näytteitä saatetaan ottaa keskitetysti tiettyinä viikonpäivinä. Iäkkäimmät potilaat voivat pyytää terveyskeskuksesta, josko kotisairaanhoitaja voisi käydä mittaamassa INR-arvon kotimittarilla sormenpäästä otetusta verinäytteestä.

Ohjeita:

  • Sydänoireissa pitää soittaa apua kuten tekisit normaaliaikana.
  • Sairaalan kardiologinen yksikkö ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo, voitko tulla suunniteltuihin tutkimuksiin vai siirretäänkö tutkimus myöhempään ajankohtaan.
  • Jos vointisi on hyvä, rutiiniluontoisen terveyskeskuksen kontrolliajan voi siirtää epidemian jälkeiseen aikaan tai muuttaa etävastaanotoksi.
  • Jos sinun on välttämätöntä käydä terveyskeskuksessa laboratoriokokeessa, kuten esimerkiksi Marevan-lääkkeen vuoksi INR-kokeessa, ole etukäteen yhteydessä tutkimuspaikkaan ja kysy ohjeita.

Lisää luettavaa:

Sydäninfarktin oireet

Miten toimin jos saan eteisvärinän?

Aivoinfarktin oireet

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset