Hyppää sisältöön
Etusivu / Koronakysymykset / Ohjeita sydänoireisiin ja tutkimuksiin liittyen infektioepidemian aikana

Ohjeita sydänoireisiin ja tutkimuksiin liittyen infektioepidemian aikana

Infektioepidemian aikana moni saattaa pohtia, uskaltaako lähteä sairaalan päivystykseen tai ennalta suunniteltuihin sydäntutkimuksiin.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 3.9.2020
Päivitetty 9.3.2023

Sydänoireissa pitää rohjeta soittaa apua. Välitöntä hoitoa vaativat sydänsairaudet hoidetaan infektioepidemioista huolimatta kuten aina muulloinkin. Sairaaloissa keskitetään infektioita sairastavat potilaat erillisille osastoille, jotta muut sairaalahoitoa tarvitsevat eivät altistuisi.

Monet sydänvaivat, kuten sydäninfarkti, ovat sellaisia, ettei niiden hoitoa voi siirtää infektioepidemian jälkeiseen aikaan. Odottaminen voi olla hengenvaarallista.

Sydänperäisiksi epäillyissä oireissa, soita apua, älä jää odottamaan.

Ennalta suunnitellut sydäntutkimukset

Tavallisia oireettomien potilaiden vuosikontrolleja saatetaan terveyskeskuksissa siirtää infektioepidemian vuoksi. Vastaanotto voidaan tapauskohtaisesti toteuttaa myös etävastaanottona, puhelimen välityksellä ja reseptit voi toki uusia sähköisesti. Pidä kuitenkin huoli, että kontrollikäynti toteutuu jossain vaiheessa, sillä seuranta on tärkeätä monen sydänsairauden hyvän hoidon toteutumiseksi.

Jos odotat kiireettömiä sydäntutkimuksia, odotusaika saattaa venyä infektioepidemian vuoksi. Kardiologit arvioivat lähetetietojen perusteella kiireellisyysjärjestyksen. Älä peru itse tutkimusaikoja. Poliklinikat hoitavat sen puolestasi, jos on tarvetta. Jos ammattilaiset arvioivat, että voit mennä tutkimuksiin, voit sen tehdä.

Ohjeita:

  • Sydänoireissa pitää soittaa apua kuten tekisit normaaliaikana ilman infektioepidemiaa.
  • Sairaalan kardiologinen yksikkö ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo, voitko tulla suunniteltuihin tutkimuksiin vai siirretäänkö tutkimus myöhempään ajankohtaan.
  • Jos sinun on välttämätöntä käydä terveyskeskuksessa laboratoriokokeessa, kuten esimerkiksi Marevan-lääkkeen vuoksi INR-kokeessa, ole etukäteen yhteydessä tutkimuspaikkaan ja kysy ohjeita.

Lisää luettavaa:

Sydäninfarktin oireet

Miten toimin jos saan eteisvärinän?

Aivoinfarktin oireet

Uutinen sydänleikkauksista pandemian aikana

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi