Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Totta vai tarua maidosta

Totta vai tarua maidosta

Mediassa törmää usein ristiriitaisiin väittämiin ruoasta ja ravitsemuksesta. Maitotuotteiden terveellisyys on herättänyt keskustelua viime aikoina. Mitä niistä oikeastaan tiedetään?

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 3.9.2018
Päivitetty 5.2.2020
Kuva: Sydänmerkki

Väite: Maito on epäterveellistä.

TARUA. Maitoa tai maitovalmisteita suositellaan ruokavalioon, koska niistä saa helposti hyvälaatuista proteiinia, kalsiumia, jodia, D-vitamiinia sekä B2- ja B12-vitamiineja. Vähärasvaisten maitovalmisteiden suositusten mukainen käyttö on tutkimuksissa ollut yhteydessä vähäisempään tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja suolistosyövän riskiin sekä mahdollisesti pienempään aivohalvausten ja rintasyöpäriskiin. Maito ei myöskään liity lonkka- tai muihin murtumiin, vaikka niin väitetään. On myös esitetty, että maito aiheuttaisi matala-asteista tulehdusta elimistössä, mutta useiden tutkimusten yhteenvetona vaikutuksen on todettu olevan neutraali.

Maidon voi korvata ruokavaliossa

TOTTA. Maitoa sellaisenaan ei tarvitse juoda, koska samoja ravintoaineita on myös hapanmaitovalmisteissa, kuten jogurteissa, rahkassa ja piimässä. Jos ei juo maitoa eikä käytä muita maitovalmisteita, kannattaa käyttää ruokajuomaa, johon on lisätty kalsiumia, jodia, D-vitamiinia ja B12-vitamiinia. Osa ns. kasvimaidoista on täydennetty näillä ravintoaineilla ainakin osittain. Kyseisiä ravintoaineita on myös muissa ruoka-aineissa, joten ruokavalion monipuolisuus on entistä tärkeämpää, jos maidon jättää pois. Ruokavaliota voi tarvittaessa täydentää myös monivitamiini- ja kivennäisainevalmisteella.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi