Hyppää sisältöön

Hei, olen 17 vuotias perusterve tyttö (kilpirauhanen tutkinnassa, vasta-aineet koholla). Lähiaikoina sydämeni on alkanut temppuilemaan oudosti. Yöllä n. 12 jälkeen levossa sydämeni alkaa ”väristä” pulssi laskee huomattavan hitaaksi ja rytmihäiriöitä tulee n. joka kolmannella lyönnillä. Harrastan aktiivista liikuntaa 2 tuntia päivässä, enemmänkin voima-, kuin kestävyysharjoittelua, olen normaalipainoinen ja keskipituinen. Suvussa kulkee paljon hyvänlaatuista rytmihäiriöisyyttä. Minulla on sydäntä tutkittu mm. muutamilla EKG:llä, sekä vuorokauden ympäri mittaavalla sydämenlyöntien seuraamislaitteella. Lääkärit ovat tulleet aiihen tulokseen, että sydän on normaali. Sydämestäni huomattiin sivuääni n. puoli vuotta sitten, mutta asiaan ei kiinnitetty sen kummepaa huomiota. Olen aika huolissani tästä, kun ”värinä”, sykkeen madaltuminen sekä nopeat, mutta useat rytmihäiriöt tuntuvat olevan sidoksissa toisiinsa. Rasituksessa sydän on normaali tiettyyn rajaan saakka(rytmihäiriöitä liian kovalla sykkeellä), jonka olen oppinut tuntemaan. Pystyisitkö sinä auttamaan tässä, vai onko tämä vain normaalia? Kiitos paljon vastauksesta.

08/11/2016

Ongelmia sydämessäkö?

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 11.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

Koska sydäntä on jo melkoisesti tutkittu, lähtökohta on, että tutkineet lääkärit ovat oikeassa ja sydän on terve. Siihen viittaa hyvä suorituskykykin. Ainoastaan sivuäänen laatu jää epävarmaksi. Monet sivuäänet ovat vaarattomia, ja kokenut lääkäri pystyy ne erottamaan sydänvikaan liittyvistä. Tarvittaessa ultraäänitutkimus varmistaa asian.

”Värinä” on usein mainittu oire. Oikeasti sydämen värinää (kuten esimerkiksi eteisvärinässä) ei voi tuntea. Monesti kyse onkin rintakehän lihasjännityksen aiheuttamista tuntemuksista.

Normaalin sykkeen vaihtelut ovat laajoja, ja esimerkiksi sykemittarit eivät ole erehtymättömiä, vaan saattavat antaa virheellisiä hetkellisiä sykelukemia. Terveen sydämen lisälyönnit puolestaan ovat vaarattomia, kuten kysymyksessäkin todetaan.

11/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset