Hyppää sisältöön

Hei! Olen kolmekymppinen nainen ja sain muutama vuosi sitten tietää, että aorttaläppäni vuotaa. Hammaslääkärini/hoitajani/hygienistini vaativat joka kerran antibioottisuojaa ja kysyisinkin, onko minun käytettävä sitä muuten? Mm. tatuoinnit, lävistykset, pienet toimenpiteet, luomenpoistot? Onko minun kiinnitettävä enemmän huomiota (tarkempaa hammashoitoa lukuunottamatta) tiettyihin asioihin? Kukaan ei ole minulle tätä asiaa avannut ja olen vähän hukassa.

02/12/2019

Nanna

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 1.3.2019

Pelkkä läppävuoto ei ole aihe käyttää antibioottiprofylaksiaa eli antibioottisuojaa ennen toimenpiteitä. Poikkeuksena ovat tapaukset, joissa läppävuoto on aiheutunut aiemmin sairastetusta läppätulehduksesta. Nämä tilanteet ovat kuitenkin harvinaisia, ja ylivoimaisesti tavallisinta on, että läpän vuoto aiheutuu aivan muista syistä.

Pelkän ”tavallisen” läppävuodon vuoksi ei tarvita antibioottiprofylaksiaa hammastoimenpiteissä tai muissakaan kysyjän luettelemissa tilanteissa. Hyvä hammashoito riittää.

Antibioottiprofylaksian ohjeet uudistettiin jo vuonna 2008, mutta tieto ei ole vieläkään tavoittanut kaikkia hammastoimenpiteitä suorittavia ammattilaisia. Sydänliiton sydan.fi-palvelusta löytyy kyllä selkeät ohjeet, milloin antibioottiprofylaksiaa pitää käyttää ja milloin sitä ei tarvita.

Lue lisää: Antibioottiprofylaksia

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset