Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Autonomisen hermoston vaikutus sydämen toimintaan

Minulla on todettu autonomisen hermoston häiriö, mutta en ole saanut vastauksia sen vaikutuksesta sydämen toimintaan. Oireinani ovat tykytyskohtaukset ja lisälyöntisyys, joiden aikana saatan tuntea huimausta ja pyörryttävää oloa. Lisäksi tunnen usein paineen tunnetta rintakehälläni. Tykytyskohtauksia on keskimäärin muutaman kerran kuukaudessa (kesto minuutista yli tuntiin), lisälyöntejä lähes päivittäin. Tykytyskohtauksen aikana syke vaihtelee 100-160 välillä, normaali leposykkeeni on noin 80. Sydän on ultrattu kahdesti, ekg on otettu useamman kerran ja holterissakin olen käynyt, mutta missään niistä ei ole ilmennyt mitään. Tutkimukset otettu noin puoli vuotta sitten. Oireet kuitenkin vaivaavat ja pelottavat minua kovasti, etenkin pyörryttävä olo. Haluaisin kysyä, ovatko nämä oireet huolestuttavia ja onko niillä mitään tekemistä autonomisen hermoston kanssa?
Perustietoina olen normaalipainoinen nuori 19-vuotias nainen, jolla on urheilutaustaa. Suvussa ei mainittavia sydänsairauksia yms.

Sydämestä huolestunut

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Tarkkojen yksilökohtaisten vastausten antaminen ja diagnoosien asettaminen ovat hoitavan lääkärin tehtäviä, mutta yritän yleisellä tasolla arvailla, mistä voisi olla kysymys. Lisätietoja on linkitetyillä sivuilla. Tykytysten aikainen rytmin vaihtelu viittaa siihen, että kyseessä on sydämen normaali rytmi (sinusrytmi), joka on kiihtynyt jonkin ulkoisen tekijän vaikutuksesta. Ihmiset ovat tällaisille vaikutuksille eri tavoin herkkiä. Yksi mahdollinen (ja tavallinen) laukaiseva tekijä on pelästyminen lisälyöntituntemuksista. Erittäin tärkeää ja lohdullista on, että sydän on tarkkaan tutkittu ja todettu terveeksi. Veikkaan, että ”autonomisen hermoston häiriö” on lääkärin yritys selittää sitä, että ei sydämessä mitään vikaa ole, se vain reagoi autonomisen hermoston tilan vaihteluille. Niin sen pitääkin. Todella poikkeavaa on, jos sydän ei tällä tavoin reagoi, vaan pulssi on aina samanlainen. Tällaista esiintyy esimerkiksi pitkään kestäneessä diabeteksessa, kun autonomiset hermoradat ovat tuhoutuneet. Toisaalta osalla ihmisistä sydän reagoi turhankin herkästi, mutta tällaista yksilöllistä ominaisuutta ei ihan hevin pitäisi nimetä sairaudeksi, joskin äärimmillään sitä on kutsuttu epätarkoituksenmukaiseksi sinustakykardiaksi (inappropriate sinus tachycardia). Vastaus kysymykseen on siis, että tuskin on syytä huoleen.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi