Hyppää sisältöön

Miten sydän reagoi sähköaltistumiselle? Kun bändissä on sähkölaitteita, johtoja, vahvistimia yms. myös äänekkyyttä rummut, basso ja äänentoisto? Onko tutkittua tietoa ko.kysymykseeni, kun kiinnostuin asiasta Sydän lehden  no. 1/2017 Elämä ryhmissä artikkelista, jossa mainittiin sähkökäyrista. Myös sähkölinjojen läheisyyden vaikutus kiinnosta. Soitto treenien ja jälkeen rytmihäiriöt ja syke lisääntyy, joka rauhoittuu sitten. Minulle tehtiin sydänmen hiipaläpänprolapsia 10.1.2013. Vointini on suht.kohta ok, hieman huimausta ilmenee ajoittain kuntolenkin alussa. Kuntoa hoidan kävellen, uiden ja kuntosaliharjoitteilla. Olen 70 mies.

18/01/2017

Basisti Oulusta

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 20.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Ulkoiset sähkölaitteet eivät ole vaarallisia sydämelle. Ne eivät vaurioita sydämen sähköratoja, eivätkä aiheuta rytmihäiriöitä. Bändin äänekkyyskin on haitallista vain lähinnä kuulohermoille. Soittotreenien jälkeen esiintyvät rytmihäiriötuntemukset ja sykkeen kohoaminen johtuvat muista syistä, kuten esimerkiksi jännityksestä (adrenaliini).  

Voimalinjojen läheisyyskin on haitallista vain tahdistinpotilaille, joita neuvotaan esimerkiksi marjastaessa välttämään linjojen alla oleskelua. Samoin tahdistinpotilaiden tulisi välttää sähkölaitteita, jotka voivat aiheuttaa ympärilleen voimakkaan magneettikentän. Näissä tapauksissa on kuitenkin kyse tahdistimen toiminnasta, ei itse sydänsähköradoista.

20/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi