Hyppää sisältöön

Olin tasan vuosi sitten Meilahden sairaalassa sydänleikkauksessa. Aorttaläppä vaihdettiin (bioläppä) ja kolme ohitusta tehtiin.
Kotiuduttuani sairaalasta tuli Suomen Sydänliitolta postia, jossa mukana mm. kortti ’Endokardiitin ehkäisy. Ymmärrän siitä, että tuo ehkäisy tehdään mm. ottamalla antibiootteja ennen joitakin hammashoitoja. Nyt olen menossa ensimmäistä kertaa hammastarkastukseen hammaslääkärille ja myös samana päivänä (26.3.) hammashygienistille. Onkohan tuo kortin suositus antibioottien otosta voimassa tapauksessani (ohitukset, bioläppä) vain tietyn ajan leikkauksen jälkeen vai loppuelämänikö on? Siis vieläkö nyt vuoden päästäkin otan tuon 4 antibioottia?

17/03/2015

Raijuli

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 30.3.2015
Päivitetty 4.6.2018

Kyllä, tekoläppäleikkauksen jälkeen endokardiitin (sydämen sisäkalvon tulehduksen) estoa tarvitaan toimenpiteiden yhteydessä, joissa verenkiertoon voi päästä bakteereja. Tällaisia on osa hampaisiin ja ikeniin kohdistuvista toimenpiteistä. Tarve on pysyvä, koska tekoläppä (myös biologinen) on vierasesine, johon verenkierrossa ohimenevästi olevat bakteerit saattavat tarttua ja lähteä lisääntymään. Tavallisimmin ehkäisy toteutetaan amoksisilliinilla, jota otetaan 2 grammaa (neljä 500 mg:n tablettia) noin tuntia ennen toimenpidettä. Penisilliinille allergisille ja eräisiin erityistilanteisiin on omat vaihtoehtonsa.

30/03/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset