Hyppää sisältöön

”Hyvät elintavat ehkäisevät vaaraa sairastua” (HS 27.10.2018 Päivi Repo) Tekstissä luetellaan muistisairaus, aivoverenkiertohäiriö ja Parkinsonin tauti, joihin ikääntyessä on vaarassa sairastua.
Alttiutta lisäisivät korkea kolesteroli, korkea verenpaine, sydämen rytmihäiriö ja kakkostyypin diabetes.
Mikä vaikutus mahtaa olla eteisvärinällä muistisairauteen tai Parkinsonin tautiin?
Olen 78-v mummeli, jonka eteisvärinän lääkehoidon haaste on matala verenpaine. Kolesteroli- tai sokeriarvoihin en ole tarvinnut lääkitystä ja paino on normaali.

01/11/2018

Mummeli-78

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 9.11.2018
Päivitetty 13.11.2018

Eteisvärinä altistaa potilaan aivoinfarktille, ja dementia on myös tavallinen aivoinfarktin seuraamus. Kuitenkin eteisvärinän on raportoitu altistavan muistisairauksille myös ilman edeltävää aivoinfarktia. Syitä selvitetään. Yksi ilmeinen syy vaikuttaisi olevan eteisvärinään liittyvät toistuvat pienet, muutoin huomaamattomat aivoinfarktit. Tutkimuksissa on nimittäin myös havaittu, että hyvin toteutunut antikoagulaatiohoito eli veren hyytymistä estävä lääkitys ehkäisee myös eteisvärinään liittyvältä dementialta. Parkinsonin taudin ja eteisvärinän välillä ei ole todettu vastaavaa yhteyttä.

Eteisvärinäpotilaan hoidon ehkä tärkein elementti onkin hyvin toteutettu antikoagulaatiohoito. Lääkevaihtoehtoja on useita (Eliquis®, Lixiana®, Pradaxa®, Xarelto® ja Marevan®). Kysyjä ei mainitse omaa lääkitystään tarkemmin, mutta 78-vuotiaan eteisvärinää potevan mummelin lääkitykseen tulisi kuulua jokin edellä mainituista valmisteista.

09/11/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset