Hyppää sisältöön

Missä menee liikunnan raja flunssaisena? Kurkkukipeä ja lievä nuha. Hengästymistä ja yleiskunnon laskua ja lihas kipuja nyt kipeänä. Kuumetta ei ole. Onko normaali kävely esimerkiksi tällöin kiellettyä? Kauppareissu tai lasten kanssa ulkoiluhan on pakollista. Kuinka helposti kuumeettomasta virustaudista seuraa sydänlihastulehdus normaalista ei rasittavasta liikkumisesta? Ja mihin perustuu hengästyminen flunssaisena.sydämen rasitukseen viruksen takia?

10/08/2016

Flunssainen

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 12.8.2016
Päivitetty 4.6.2018

Terveelle järjelle ei ole korviketta tässä(kään) asiassa. Ei ole tehty tutkimuksia, joissa olisi verrattu flunssasta toipumista makaavilla, sisällä kävelevillä, ulkona kävelevillä, juoksevilla jne. ihmisillä. Käytännössä raja menee kevyen ja rasittavan liikunnan välillä. En ole löytänyt tukea sille käsitykselle, että rasittava liikunta flunssaisena ”aiheuttaisi” sydänlihastulehduksen. Kun sydänlihastulehdusta sairastavia rottia pakotettiin juoksemaan, niiden sydämen toiminta heikkeni ja tulehdus laajeni verrattuna rauhaan jätettyihin rottiin. Varoitus rasittavasta liikunnasta flunssaisena perustuu siihen, että emme tiedä, ketkä ovat ne muutama prosenttia ihmisistä, jotka flunssan aikana sairastavat lievää sydänlihastulehdusta. On tapauksia, joissa flunssaisena kilpaa urheillut on kuollut rytmihäiriöön, ja taustalta on löydetty sydänlihastulehdus.

Flunssassa on monin tavoin kurja olo ja suorituskyky alentunut ihan vaan infektion vuoksi, siihen ei sydänlihastulehdusta tarvita. Infektio pakottaa rasitusten välttämiseen, mikä edistänee paranemista. Kehon tuntemusten kunnioittaminen on tässä hyvä ohjenuora.

12/08/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi