Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Häiritsevät lisälyönnit

Olen 25-vuotias, normaalipainoinen (bmi 19) nainen. Pitkäaikaisia sairauksia mm. lievähkö nivelreuma, Raynaudin oireyhtymä ja refluksi (lääkityksenä tällä hetkellä Somac 40mg). Kesän alusta asti olen kärsinyt sydämen lisälyönneistä, joita esiintyi aluksi muutamina päivinä viikossa ja heinäkuun puolivälistä lähtien joka päivä. Viime viikkojen aikana lisälyöntien määrä ja voimakkuus ovat vain kasvaneet entisestään. Aistin ne selkeinä jysähdyksinä rinnassa tai koko vartalon läpi kulkevina humahduksina. Monesti rintaan tulee hetkeksi tyhjä tunne ja hetkeä myöhemmin syke on muutaman sekunnin ajan hyvin tiheä. Lisäksi minulla on päivittäistä huimausta, heikotusta, päänsärkyä (etenkin rasituksen jälkeen ja monesti makuuasennossa), väsymystä, hengenahdistusta (usein kyvyttömyyttä vetää syvään henkeä) ja rasituksen yhteydessä ilmenevää tarvetta haukotella. Näitä oireita on tosin ollut jo pitkään ennen lisälyöntien ilmaantumista ja olen arvellut niiden johtuvan ainakin osittain niska- ja hartiaseudun lihasjännityksestä. Nyt ne ovat kuitenkin pahentuneet.

Toisinaan minulla on myös eräänlaisia voimattomuuskohtauksia, joiden aikana liikkuminen tuntuu erittäin raskaalta ja olo ylipäätään oudon huteralta. Jos olen näiden ”kohtausten” aikana sattunut mittaamaan verenpainetta, on mittariin usein ilmestynyt rytmihäiriömerkintä. Elokuun alussa voimattomuus, huimaus ja lisälyönnit tuntuivat eräänä päivänä sen verran pahoilta, että päätin kutsua ambulanssin. Päivystyksessä lisälyöntejä ei saatu tallennettua filmille, mutta lääkäri havaitsi ne kuitenkin sydäntä kuunnellessa. Verikokeissa kaikki muut ok, paitsi korkea hemoglobiini 160. Lääkkeeksi Bisoprolol 2,5 mg (0,5-1 tabl. päivässä).

Tämän jälkeen päätin hakeutua yksityiselle kardiologille otattamaan varmuuden vuoksi sydämen UÄ:n, sillä suvussamme on lukuisia sydänsairauksia (mm. hypertrofinen kardiomyopatia, johon liittynyt yksi äkkikuolema nuorella iällä). Ultraäänen tulos oli normaali: aod 25 lad 21, lv 44 seinät normaalit 6-7 mm ef 70%. Ti-. Pw 0,9 m/sek. Ei oikovirtauksia. Pericardiumtila normaali. Mi-. Aortan tyvi ja aorttaläppä ovat normaalit. Ekg sr normaalit kammiokompleksit, sinusarytmiaa. Ausk ei sivuääntä.

Pari päivää myöhemmin minulta otettiin myös Holter-rekisteröinti, jonka löydöksiä saattoi kylläkin hieman vääristää tutkimuspäivänä käyttämäni Bisoprolol. Löydökset: Sinusrytmin keskisyke 79 lyöntiä minuutissa. Hitain syketaajuus on 46/min päivällä ja 41/min yölllä. Tihein syketaajuus on 167/min. Ei ole äkillisiä sinustaukoja. PQ-aika normaali. Ei ole eteis-kammiokatkosta. Ei ilmene haarakatkosta. Ei ilmene kammioiden varhaisaktivaatiota (delta-aalto). Eteislisälyöntejä todetaan 2 kpl. Kammiolisälyöntejä 7 kpl (yksi kupletti). QT-aika on 0.37 sekuntia sykkeellä 60/min. ST-segmentti pysyy normaalina. Oireisissa vaiheissa esiintyi lievää sinustakykardiaa.

Vaikka tuon 24 tunnin aikana ekstroja sattui olemaan tavallista vähemmän, niin itseäni huolettaa kuitenkin kammiolisälyöntien esiintyminen juuri liikunnan aikana. Lisäksi arveluttaa tuo kupletti, jossa kammioekstrat tulivat melkoisella taajuudella (174/min ja 186/min). Kardiologi ei pitänyt rasitus-EKG:ta enää tarpeellisena, mutta itse olen toista mieltä, sillä rasituksensietoni on selvästi alentunut ja jatkuva huimaus mietityttää myös. Nykyisten lisälyöntien vuoksi en ole enää uskaltanut harrastaa liikuntaa samalla tavoin kuin ennen.

Huoltani on lisännyt entisestään mahdoton lisälyöntisarja (vaikutti bigeminialta), joka ilmaantui toissapäivänä kesken ripeän kävelylenkin. Aluksi aistin voimakkaan jysähdyksen rinnassa, jonka jälkeen henki tuntui salpautuvan ja rintaan tuli tyhjä tunne. Kokeilin heti kaulalta pulssia, joka oli täysin epäsäännöllinen. Ainakin puolen minuutin ajan lisälyöntejä tuli aivan peräjälkeen ja niiden välissä oli vain yksi normaali lyönti. Kohtauksen aikana ilmeni vahvaa heikotusta ja pyörrytystä. Kävelin hyvin rauhallisesti kotiin ja vajaan kilometrin matkan aikana yksittäisiä lisälyöntejä ilmeni runsaasti. Kun pääsin asunnolleni ja istuin alas, ilmaantui täsmälleen samanlainen lisälyöntisarja, joka ei meinannut loppua.

Vaikka sydämeni on todettu ultrassa terveeksi, ei huoli tämän lyhyen ajan sisään pahentuneesta tilanteesta ole lainkaan helpottanut. Epätietoisuus on johtanut myös pelkoon ja ahdistukseen. Kuinka vaarallisia kuvaamani kaltaiset rytmihäiriöt ovat (etenkin rasituksessa?) ja mistä ne voivat johtua? Entä uskallanko harrastaa enää kevyttäkään liikuntaa? Sydämen UÄ-tutkimuksesta ei toki selviä aivan kaikkea, joten mitä kannattaisi kenties selvittää seuraavaksi (kilpirauhasarvot tarkistettu viime viikolla: P-TSH 1.35 ja P-T4-V 17)? Rasitus-EKG hieman pelottaa, mutta ilmeisesti se olisi kuitenkin tarpeellinen.

20/08/2016

Viikka

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 22.8.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjä kuuluu siihen laajaan joukkoon, jolle vaarattomat lisälyönnit aiheuttavat suurta huolta ja vaivaa. Sydän on siis rakenteellisesti terve, ja holter-tutkimuksessa lisälyöntien määrä on erittäin vähäinen. Se olisi vähäinen, vaikka jonkin toisen tutkimusvuorokauden aikana (tällaisten lisälyöntien määrä vaihtelee) lisälyöntejä olisi kymmenkertainen tai suurempikin määrä todettuun verrattuna. Kertaalleen (tai enemmänkin) esiintyneet kaksi perättäistä lisälyöntiä eivät muuta asiaa.

Holtertutkimuksessa syke nousi tiheimmillään lukemaan 167/min eli suunnilleen siihen, mihin rasituskokeessakin pyritään. Tässä mielessä tutkineen kardiologin kanta, ettei rasituskoe tuone lisävalaistusta asiaan, on ymmärrettävä. Mutta ei rasituskokeeseen vaaraakaan liity, joten ei ole estettä sen tekemiseen.

22/08/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi