Hyppää sisältöön

Minulla on silloin tällöin kohtauksia, joissa tulee heikko olo, pulssi on hitaahko (65, minulla normaali leposyke 75) ja heikko. Tunnen siis pulssin silloin heikommin ranteesta kuin yleensä ja se on normaalia hitaampi. Myös rintakehällä tuntuu epämiellyttävää tunnetta. Vointikin on heikko ja saattaa huimata. Mistä tällainen voi johtua, sydämestäkö?
Joskus on otettu ekg, kun pulssi on tuntunut mielestäni heikolta ja siinä on näkynyt low voltage -merkki, verenpaine kuitenkin normaali n. 115/70. Muissa jälkeenpäin otetuissa ekg-nauhoissa ei kuitenkaan tuota low voltage -merkkiä ole. Onkohan tuolla mitään merkitystä vai onko vain sattumaa? Voiko pulssi oikeasti olla heikko?
Olen 26v nainen.

06/09/2015

Huolestunut

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 6.9.2015
Päivitetty 4.6.2018

Tottahan pulssi voi olla heikko vakavasti ja erityisesti akuutisti sairaalla henkilöllä, mutta kysyjän kohdalla tästä ei liene kyse. Todellinen pulssin heikkous johtuu matalasta verenpaineesta, ja verenpaineen mittaus on paljon luotettavampi kuin pulssi tunnustelu. Verenpaine 115/70 on, kuten kysyjäkin toteaa, normaali, joten silloin pulssi ei ole heikko. Syketaajuus 65/min on aivan normaali eikä selitä heikottavaa tunnetta. ”Low voltage” on niitä EKG:n automaattianalyysin ehdotuksia, joihin lääkärin on otettava kantaa muun tiedon valossa. Jälleen ”low voltage”, eli tavallista matalammat EKG:n heilahdukset, voi liittyä eräisiin sydänsairauksiin, mutta nämä automaattiset ehdotelmat on tarkoituksella viritetty yliherkiksi, joten usein ne ovat vääriä hälytyksiä. Jos kysyjä muuten elää normaalia elämää ja pystyy siis liikkumaan ja rasittamaan itseään normaalisti eikä sydämen kuuntelussa ole poikkeavia löydöksiä, sydänsairauden todennäköisyys on hyvin pieni. Toki sydämen tilaa voi edelleen varmistella ultraäänitutkimuksella.

06/09/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi