Hyppää sisältöön

Pitäisikö minun jotenkin varoa mitään liikuntaan kuuluvaa, tai työhön kuuluvaa rankkaa rasitusta? Olen 66-vuotias mies, jolla on ollut välillä korkea verenpaine. Sydämen ekg on ollut ennen normaali, kun on otettu, viimeksi vajaa vuosi sitten. Nyt ekg:ssä oli teksti; ”on havaittavissa sinusrytmi, ja on havaittavissa seuraava patologinen poikkeavuus, myokardiaalinen iskemia anterorinen, sijainti mikä viittaa mahdolliseen patologiset poikkeavuudet vasemman kammion hypertrofia repolarisaation poikkeamalla myokardiaalinen infarktianteriorinen, septaalinen lateraalinen sijaini myokardiaalineniskemialateraalinen inferiorinen sijainti.”
Minulle tehtiin sydämen varjoainenkuvaus ranteen kautta, ja suonet ovat auki, ei suurempaa muutosta, joka selittäisi tuon ekg:n. En vian tiedä, voinko elää nyt normaalisti välittämättä tuosta, vai onko kysymys vain lievästä sydämen häiriöstä johtuen iästä? Aspiriini on lääkkeenä ja emconcor, ja olen liikkuva henkilö. Pitäisikä tutkia enempää? Ekg otettiin kahdesti, toisella kertaa pari kiinnitystä enemmän.

17/07/2015

Eero

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 11.8.2015
Päivitetty 4.6.2018

Monet EKG-laitteet antavat nykyään automaattisen lausunnon löydöksistä sen lisäksi, että ne mittaavat käyristä erilaisia aikaintervalleja. Lausunnot on tarkoitettu hoitavalle lääkärille huomion kiinnittämiseksi mahdollisiin poikkeavuuksiin. Ne eivät koskaan ole lopullinen kanta, ja ne on tarkoituksella viritetty yliherkiksi. Siksi vääriä hälytyksiä tai muita virhetulkintoja tulee kohtalaisen usein. Aikaintervallien mittauksetkaan eivät aina osu oikeaan, vaan nekin on lääkärin tarkistettava.

Oikea menettely on, mikäli mahdollista, että lääkäri tarkastaa ja vertaa aikaisempia nauhoja uusimpaan ja ottaa kannan, onko merkittävää muutosta tapahtunut. Lisäksi on muistettava, että oikein tulkittunakaan EKG ei anna diagnoosia (eräitä rytmihäiriöitä lukuun ottamatta), vaan löydös on aina suhteutettava oireisiin ja muihin löydöksiin ja kanta otettava kokonaisuuden perusteella.

Nyt ”kone” oli siis epäillyt sepelvaltimotautiin viittaavia muutoksia. Epäily johti asianmukaisesti varjoainekuvaukseen, joka osoitti sepelvaltimotautiepäilyn aiheettomaksi. Tuon perusteella ei siis mitään hoitoa tai rajoituksia tarvita. Saattaa olla, vaikka tämä on EKG-nauhoja näkemättä arvailua, että kyse on ollut kohonneen verenpaineen aiheuttamista sydänmuutoksista. Joka tapauksessa verenpaineen hyvä hoito on jatkossa tärkeää.

11/08/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi