Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänlihaksen ja läppien tulehdukset / Infektion laukaisemat sydänongelmat

Sairastin tuossa muutama vuosi takaperin borrelioosin. Ennen tähän sairastumista olin terve, mutta sairastumisen jälkeen alkoivat sydänongelmat. Tulkittiin oireet ensin borrelioosin aiheuttamiksi. Borrelioosin oireet ovat jo poistuneet, mutta sydänoireet ovat jääneet. Sydänoireina runsasta lisälyöntisyyttä, lisälyöntisarjoja (15min ajan joka kolmas lisälyönti), tykytys/huimauskohtauksia, rintakipuja jne. Sydämessä ei rakenteellisesti ole todettu vikaa. Oireet tosiaan alkoivat heti borrelioosin jälkeen, joka hoidettiin pitkällä antibioottikuurilla. Sydänongelmien takia liikuntaa en pysty harrastamaan, alkaa huimata ja tulla lisälyöntejä. Sydänoireet tuntuvat pahenevan koko ajan. Yritetty hoitaa beetasalpaajilla, ei merkittävää apua paitsi tykytykseen (syke 180). Ei poista kipuja, huimausta ja lisälyöntejä. Voiko tällainen infektio laukaista pitkittyneitä sydänoireita? Mistä ne tarkalleen johtuvat? Miten niitä voidaan hoitaa? Jättääkö infektio jälkiä sydämeen ikuisesti ja joudunko kärsimään koko lopun ikääni?

Tutkittu: ekg, ultra, holter. Rasitusekg kokeiltiin, en pysty polkemaan polvivamman takia. Ikää 26 vuotta ja olen nainen.

01/02/2016

Punkki puri

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 4.2.2016
Päivitetty 4.6.2018

Tyypillisesti borrelioosin liittyvä sydänongelma on hidaslyöntisyyteen johtava eteis-kammiokatkos, joka korjaantuu itsestään. Kysymyksessä kuvatut rytmihäiriöt eivät tyypillisesti kuulu borrelioosin kuvaan, joten syy-yhteyden päättely jää ajallisen yhteyden varaan. Olipa syy-yhteys mikä tahansa, hoito ei poikkea ns. terveen sydämen rytmihäiriöiden (lähinnä lisälyöntisyyden) yleisistä hoitoperiaatteista. Jos lääkehoitoa tarvitaan, yleensä käytetään ensisijaisesti beetasalpaajia, koska ne usein tehoavat ja ovat turvallisia. Jos hoito ei tehoa, kuten kysyjän kohdalla, voidaan kysyä, auttaisiko valmisteen tai annoksen vaihto. Jos oireet ovat hyvin häiritseviä, voidaan erikoislääkärin harkinnan mukaan käyttää muitakin rytmihäiriölääkkeitä. Oireiden jatkuessa jo tehtyjä tutkimuksia saattaa olla syytä toistaa. Tarkkaa ennustetta ei luonnollisestikaan voi antaa, mutta usein tämänkaltaiset rytmihäiriöt ja niiden aiheuttama haitta vaihtelevat ajan mittaan huomattavasti, joten parempia aikoja saattaa hyvinkin olla tulossa.

04/02/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi