Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Muut rytmihäiriöt / Kysymyksiä lisälyönneistä

Olen kirjoittanut tälle palstalle aikaisemminkin lisälyöntituntemuksista, tehdyistä tutkimuksista ja niiden riittävyydestä. Lääkärin kuunnellen ja ekg:n perusteella terve sydän, verikokeissa alhainen natrium, joka kuitenkin oli kontrollikokeessa viitearvoissa. Ei jatkotutkimuksia.

Olen kohtuullisen hyvin oppinut nyt sietämään ajoittaisia lisälyöntituntemuksia. Panikoinnin sijasta olen keskittynyt huomioimaan mahdollisia lisälyöntituntemuksia aiheuttavia toimintoja ja huomannut, että mm. juoksulenkin jälkeen saan niitä yksittäisinä (tai ainakaan en useampia tunne, en muljahteluna enkä rannepulssista). Toinen tilanne, joka herkästi tuottaa lisälyöntejä, on kyykkyyn meno raskaampien ja sykettä nostavien yläraajaliikkeiden jälkeen kuntosalilla. Tuolloin lisälyöntejä tulee joskus useampiakin ajoittuen uloshengitysvaiheeseen. Tuolloinkin lisälyönnit TUNTUVAT kuitenkin yksittäisiltä. Kaksi kysymystäni kuuluvat seuraavasti: 1. Minulla sykkeen lasku rasituksen jälkeen tuntuisi aiheuttavan lisälyöntejä – mistä tällainen johtuu, tai onko sillä jotain ennustearvoa? 2. Voiko rannepulssissa tuntuvasta, lisälyönnin aiheuttamassa pidemmästä pulssivälistä päätellä, onko lisälyöntejä tullut yksi vai useampia?

Saattavat olla taas vähän hölmöjä kysymyksiä, mutta enää en aio ”kuolla” Google-diagnoosina saatuun sydänsairauteen. Siksi kysyn mieluummin ihmiseltä, jolla on asiasta oikeaa tietoa. Kiitos paljon vastauksesta ja avusta!

12/04/2016

Lisälyöntejä ihmettelevä

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 13.4.2016
Päivitetty 4.6.2018

Yksi vaarattomien, terveen sydämen lisälyöntien tunnusmerkki on se, että ne eivät lisäänny vaan vähenevät rasituksessa. On tavallista, että rasituskokeessa sykkeen hidastuessa rasituksessa hävinneet lisälyönnit palaavat. Kyseessä on siis pikemmin hyvä ennusmerkki.

Lisälyönnin tai -lyöntien jälkeinen ns. kompensatorinen tauko ei auta arvioimaan edeltäneiden lisälyöntien määrää.

Lisälyönteihin liittyvät tuntemukset tai yksittäiset havainnot eivät anna tilanteesta luotettavaa kuvaa. EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti (holter) on tarpeen, jos lisälyöntien esiintymistapaa ja määrää halutaan vähänkään tarkemmin luonnehtia.

13/04/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi