Hyppää sisältöön

Hei!
Vuosi sitten sydäninfarkti ja pallolaajennus, yhden suonen kohdalla. Lääkitys sama kuin useilla muillakin, Brilique loppui nyt kesäkuussa, niinkuin oli tarkoituskin. Olin tutkimusryhmässä Meilahdessa vuoden, jossa seurattiin tarkkaan toipumistani. Nyt olin viimeisen kerran vuositarkastuksessa, ja koska kaikki lab.tulokseni ovat olleet aivan loistavat, lääkeannoksia on koko ajan pienennetty, kysynkin seuraavaa: Lääkäri sanoi, että voin alkaa lopettaa Cardacen ja Bisobrololin vähitellen kokonaan, koska minulla ei ole koskaan ollut verenpainetta, ja nyt ne olivat hyvin alhaiset, kuten myös syke, hyvin alhainen välillä.Pysyväislääkkeeksi jäisi vaan ASA ja Atorvastatin 1x 20mg, lääkkeitä voi sitten käyttää tarpeen mukaan, mitähän se tarkoittaa? Nyt olen siis kuukauden sisällä lopettanut ko lääkkeet, ja paineet ja syke vähän normaalimmat. Olen hoikka, ja liikunnallinen, en polta ja alkoholia vaan kohtuudella joskus. Olen kuulemma hyvin erikoinen sydänsairas, kun ei olisi mitään perusteluja sairaudelle.
Kiitos etukäteen, jos ehditte vastata.

05/07/2017

Wappu

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 1.8.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sepelvaltimotautikohtauksen ja välittömän pallolaajennushoidon jälkeen potilas saa käyttöönsä useanlaisia lääkkeitä.

Sepelvaltimoon laitetun verkkoputken eli ”stentin” vuoksi tarvitaan kaksi veren hyytymiseen vaikuttava lääkettä, joista toinen on aina asetyylisalisyylihappo (ASA, Asperin®, Disperin®), ja toinen nykyisin yleensä tikagrelori (Brilique®). Kun tapahtumasta on kulunut vuosi, tikagrelori lopetetaan ja pysyvästi jatketaan vain yhtä lääkettä.

Alkuvaiheen hoitoon kuuluu myös yleensä beetasalpaaja, tässä tapauksessa bisoprololi. Lääke hidastaa sykettä ja ehkäisee rytmihäiriöitä. Aiemmin sitä jatkettiin pysyvästi, mutta nykyisten hoitosuositusten mukaan riittää yksi vuosi tapahtumasta. Näin ollen lääke voitiin hyvin jättää pois, varsinkin jos se oli aiheuttanut poikkeuksellisen alhaista sykettä. ACE-estäjä, kuten tässä ramipriili (Cardace®), kuuluu myös lääkitykseen. Jos alkuvaiheessa ei ilmennyt sydämen vajaatoimintaa, lääkkeen tärkein tehtävä on hoitaa verenpainetta. Jos lääkkeestä aiheutuu haittoja, kuten esimerkiksi kuivaa yskää, ja verenpaine on ilman lääkitystäkin ihanteellisella tasolla, ei lääkkeen jatkaminen ole välttämätöntä. Statiini eli kolesterolilääke (atorvastatiini) sen sijaan on tarpeellinen koko loppuelämän. Sen tehtävä on pysäyttää sepelvaltimotaudin eteneminen muissa suonissa, eli estää uuden tapahtuman syntyminen.

Lääkärin kommentti ”tarpeen mukaan” käytettävistä lääkkeistä saattaa hämmentää. Tällä tarkoitettiin todennäköisesti sitä, että beetasalpaajalääke voidaan aloittaa uudelleen, jos jatkossa ilmenee rytmihäiriöitä. ACE-estäjä on syytä palauttaa lääkitykseen jos verenpaine ei pysyttele ihannelukemissa.  

 

01/08/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset