Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Heittelevät INR-arvot

Olen keuhkoembolian sairastanut 30-vuotias nainen. Marevan-hoito ei meinaa pysyä tavoitetasolla sitten millään. Jatkuvasti INR putoaa parin hyvän arvon jälkeen alle kahden. Seurannoissa käyn melko usein, 1-3 viikon välein. Tällä hetkellä annostukseni on jo 65mg/vko ja jälleen INR tipahti 1.8:aan. Annoksen noston jälkeen INR pysyy hetken hyvänä ja sitten taas tippuu.
Vapailla ja lomalla otettu INR on parempi kuin työpäivän aikana tai työviikon lomassa mitatut. Antibioottihoito, kalaöljykapselit tai alkoholi ei ole vaikuttanut INR:ään juurikaan. Mistä tämä voi johtua? Keuhkoembolia todettiin aiheutuneen 12 h lentomatkan sekä Nuvaringin käytön ja satunnaisen stressitupakoinnin vuoksi (kaikki nyt lopetettu).

20/07/2017

Keuhkoembolikko

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 1.8.2017
Päivitetty 4.6.2018

Tavallisimmat syyt varfariinihoidon (Marevan®) huonoon hoitotasapainoon ovat lääkkeen unohtaminen ja vaihtelut ravinnon K-vitamiinin saannissa. Kysymyksestä saa vaikutelman, että lääke on kyllä tullut otettua säännöllisesti. Marevan-potilas saa nauttia myös vihreitä kasviksia, vaikka useissa vanhentuneissa ohjeissa siitä varoitellaan. Vihreät kasvikset sisältävät K-vitamiinia, Marevanin vastavaikuttajaa. Kuitenkin, jos ravinnon K-vitamiinimäärä on liian pieni, myös siitä voi aiheutua ongelmia oikean tasapainon löytämisessä.

Neuvonkin tarkastelemaan ensin ruokavaliota, olisiko siinä korjaamisen varaa. Mahdollisesti lääkitykseen voisi lisätä pienen vakioannoksen K-vitamiinia, esimerkiksi Ladyvita®-valmisteen. Marevan-lääkkeen tarve voi vähän kasvaa, mutta oikea annos löytyy kyllä INR-kokeen avulla. Tavoitehan Marevan-hoidossa on, että INR-arvoa ei tarvitsisi mitata kuin noin yhden kuukauden välein.

Jos Marevan-hoitoa ei yrityksistä huolimatta saada hyvään tasapainoon, voidaan harkita vaihtoa suoraan antikoagulanttiin (esimerkiksi Xarelto®, Eliquis® jne.). Suoran antikoagulantin vaikutus on vakio, eikä annosta säädellä verikokeen perusteella. Käyttö on siis huomattavasti Marevan-lääkettä yksinkertaisempaa. 

01/08/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi