Hyppää sisältöön

Hei
Minulla todettiin ensimmäinen flimmeri 2009 ja sen jälkeen paroxysmaalisia fimmereitä on todettu satunnaisesti. Saattaa mennä puolitoistakin vuotta että fliimeriä ei tule. Marevan hoito on aloitettu, koska minulla oli keskuslaskimotukos silmässä (sanoivat että valtimotukosta mukana).

Kysymys kuuluu että provosoiko lentäminen flimmeriä, siis uskallanko lentää jatkossa? Ymmärrän, että kukaan ei voi ennustaa flimmerin tuloa, mutta onko asiasta joku potilasohje? Olen 54-vuotias nainen.

14/05/2015

Lentopelko flimmerin vuoksi

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 14.5.2015
Päivitetty 4.6.2018

Lentäminen ei sinänsä provosoi eteisvärinää (flimmeriä). Tilanteeseen liittyvä jännitys, jopa pelko, voi kuitenkin provosoida lisälyöntejä, joista eteisvärinäkohtaus lähtee käyntiin. Riskiä voi arvioida siitä, mistä eteisvärinät yleensä käynnistyvät: jos ne tekevät sen fyysisen tai psyykkisen rasituksen aikana, sama voi toistua lennolla. Lentomatkan aikainen eteisvärinä ei ole sen vaarallisempi kuin muutoinkaan, mutta toki hoitoon hakeutuminen vieraassa ympäristössä voi olla epämieluisampaa kuin tutuissa kuvioissa. Peruslähtökohta kuitenkin on, ettei eteisvärinätaipumuksen pidä antaa rajoittaa elämää enempää kuin on välttämätöntä.

14/05/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset