Hyppää sisältöön

Olen 27-vuotias mies, jolle on häiritseviksi muuttuneiden lisälyöntien vuoksi tehty lyhyen ajan sisään holter-tutkimus (432 kammiolisälyöntiä ja 312 eteislisälyöntiä), ultra (sydämen rakenteet ok) ja rasitus-EKG. Jälkimmäisessä yksittäisiä lisälyöntejä esiintyi myös maksimaalisen rasituksen aikana, mutta kokeen suorittanut kardiologi ei näyttänyt olevan niistä huolissaan. Itseäni kuitenkin mietityttää se, miksi lisälyöntejä alkaa ilmaantua melkein joka kerta enemmän aina sykkeen kiihtyessä oli sitten kyse liikunnasta, psyykkisestä jännityksestä, seksin harrastamisesta tms. Lukemieni tietojen perusteella peukalosääntönä on yleensä se, että hyvänlaatuisten lisälyöntien tulisi kadota rasituksessa tai ylipäätään nopean sykkeen aikana. Minulla tämä näyttää olevan koko lailla päinvastoin, vaikka rytmihäiriöitä on toki myös levossa. Lisäksi tietyt asennot ja liikkeet, kuten kumartuminen, kääntyminen vasemmalle kyljelle, nopea istuutuminen ja ylösnousu provosoivat lähes järjestään yhden tai useamman lisälyönnin.

Tämä tilanne häiritsee nykyään elämääni hyvin paljon, eikä lääkkeeksi määrätty Orloc 5 mg auta kuin osittain. Kardiologi kehotti minun harrastaa rasittavaakin liikuntaa samalla tavoin kuin ennenkin, mutta on kovin vaikea uskoa täysin lisälyöntien vaarattomuuteen. Pelkään, että sykkeen noustessa tarpeeksi korkealle joku lisälyönti saattaa joskus laukaista kammiotakykardian, vaikka tällaista rytmihäiriötä ei suoritettujen tutkimusten aikana olekaan saatu toistaiseksi kiinni. Onko näiden tietojen perusteella aihetta huoleen vai pitäisikö minun yrittää unohtaa lisälyönnit niiden häiritsevyydestä huolimatta ja elää normaalisti?

09/11/2016

M27

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 9.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

En löydä kysymyksessä kerrotusta aihetta olla eri mieltä kysyjää tutkineen kardiologin kanssa. Kysyjä ei ole yksin ongelmansa kanssa, ks. esim. kysymystä ja vastausta Lisälyönnit ja urheilu. Taipumus kammiotakykardiaan on eri asia kuin taipumus lisälyönteihin.

09/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset