Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Lisälyönnit ja verenpaineen vaihtelu

Minulla on lisääntynyttä eteislyötisyyttä 4500/2 ja vrokautta (holtteri) verenpaineeni vaihtelu on suurta ja olen jatkuvasti hirvittävän väsynyt. Ylä sekä alalapaineen vaihtelut ovat suuria esimerkiksi aamulla noustessa paine on 103/ 78 ja min sisällä lukema on 130/ 98 Minua ihmetyttää esim alapainee suuri vaihtelu. Pulssi säilyy suhteellisen samana 76 /78. Päivän mittaan saattaa olla huimausta. Paineen tunnetta huonoa oloa. Pääkipua Mitatessa verenpainetta se on saattanut kivuta 180/115. Esim syödessä. Tilanne rauhoittuu noin puolessa tunnissa.

25/09/2016

50v.

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 26.9.2016
Päivitetty 4.6.2018

Verenpaine vaihtelee hetkestä toiseen,siinä ei ole mitään kummallista. Suuri vaihtelu ja poikkeuksellisen suuret paineen nousut esimerkiksi stressitilanteissa voivat tosin kieliä taipumuksesta verenpaineen pysyvämpään nousuun myöhemmin, joten paineita on syytä seurata, mutta ei mittailla kaiken aikaa. Siitä ei seuraa muuta kuin stressin lisääntymistä entisestään. Perusasiat kuten verenpaineeseen vaikuttavat elintavat (suolan ja alkoholin liikakäytön välttäminen, säännöllinen liikunta jne.) on syytä pitää kunnossa. Verenpaineen lääkehoidon aiheita ei arvioida yksittäisen satunnaisten paineiden vaan ohjeiden mukaan levossa mitattujen verenpainekeskiarvojen perusteella. Suositankin, että kysyjä rajoittaa mittailunsa kerran kuukaudessa tehtäviin neljän vuorokauden mittaussarjoihin.

Lisälyönnit sinänsä eivät vaadi hoitoa, mutta haluttaessa niiden aiheuttamia oireita voi hoitaa beetasalpaajalla. Kaupanpäällisiksi verenpainekin saattaa tasaantua.

26/09/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi