Hyppää sisältöön

Olen ottanut 26v. Prednisonia nivelreuman hoitoon ja vuosien kyselyjen jälkeen sain viimein vastauksen että minulla on LISÄMUNUAISEN LAMA ! Kysyn onko tällä jotain vaikutusta sairastamaani kohtauksittaiseen eteisvärinään (sähköinen rytminpalautus )

03/12/2016

Monisairas!

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 7.12.2016
Päivitetty 4.6.2018

Lisämunuaislama on säännönmukainen ja väistämätön seuraus pitkäaikaisesta Prednison- ja vastaavasta ”kortisoni”hoidosta. Käytännön kannalta tärkeintä on, ettei käyttöä saa lopettaa yhtäkkiä. Seuraavassa suora lainaus Prednisonin valmisteyhteenvedosta (glukokortikoidi ja kortikosteroidi tarkoittavat juuri Prednisonia ja vastaavia):

”Glukokortikoidihoidon keskeytysoireyhtymän välttämiseksi pitkäaikainen kortikosteroidihoito on keskeytettävä asteittain useiden viikkojen kuluessa. Vuoropäiväannostelu pienentää lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan ja hoidon lopettamiseen liittyvän keskeytysoireyhtymän riskiä.

Pitkäaikainen systeeminen kortikosteroidihoito aiheuttaa lisämunuaiskuoren vajaatoimintaa, joka voi kestää kuukausia hoidon päättymisen jälkeen. Tämän vuoksi stressitilanteissa, kuten vamman, sairauksien ja kirurgian yhteydessä, on annettava glukokortikoideja tarvittaessa tai lisättävä Prednison‑annostusta.”

Eteisvärinä on todennäköisesti itsenäinen sairaus, ainakin siihen on oltava taipumus, pelkkä Prednison-hoito ei sitä aiheuta. On mahdollista että se lisää epäsuorasti eteisvärinän riskiä nostamalla verenpainetta ja vaikuttamalla suolatasapainoon, mutta yksilötasolla tätä on mahdotonta arvioida.

07/12/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset