Hyppää sisältöön

Hei, olen 57 v nainen ja sain ensimmäisen sydänkohtauksen v. 2010 ja sen jälkeen olen syönyt muiden lääkkeiden lisäksi plavix lääkitystä koko ajan, kuin kauan tätä lääkettä voi syödä? Mitä lääke tekee keholle? 

05/04/2017

Marja

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 7.4.2017
Päivitetty 4.6.2018

Klopidogreeli (Plavix) vaikuttaa veren verihiutaleisiin estämällä niitä takertumasta toisiinsa. Tällä tavoin se ehkäisee veritulpan syntymistä valtimoihin. Lääkettä käytetään pallolaajennushoidon jälkeen estämään verihyytymän syntymistä hoidettuun kohtaan (stentin eli verkkoputken sisään). Yleensä lääke määrätään määräaikaiseen käyttöön.

On kuitenkin tilanteita, jolloin Plavix-lääke määrätään pysyvään käyttöön. Sepelvaltimotautipotilas tarvitsee pysyvästi yhden veritulpan syntymistä estävän lääkkeen, ja se on yleensä asetyylisalisyylihappo (Primaspan, Disperin, Asperin). Jos potilas on allerginen asetyylisalisyylihapolle tai ei muuten pysty tätä lääkettä käyttämään, on vaihtoehtona pysyvä Plavix-lääkitys. Joskus sepelvaltimoiden tilanne on sellainen, että kardiologi on tietoisesti määrännyt pitkäaikaiseen käyttöön sekä asetyylisalisyylihapon että Plavix-lääkkeen.

Kysymyksessä ei kerrota, onko käytössä myös asetyylisalisyylihappo-valmiste, joten yksiselitteistä vastausta Plavix-lääkkeen lopettamiseen ei voi antaa. Kannattaa ottaa asia puheeksi oman lääkärin kanssa. Hän voi tarkistaa sairaskertomuksesta, kuinka pitkäksi aika hoito on tarkoitettu. Käytön syy ja hoidon pituus tulisi merkitä selkeästi sairaskertomukseen.  

07/04/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset