Hyppää sisältöön

Minulla on tutkittu reumaa ja sidekudossairauksia yli30v kestäneiden oireiden tähden, nivelrikko on löytynyt, astmaa epäilty mutta ei selvä, keuhkoista HRCT kuvauksessa bullia 5cm suurin halkaisija, sivuääni sydämessä 90luvulta seurattu ja nyt pyysin MRI ja tehtiin, löydös merkittävä Aorttastenoosi joka vaatii leikkauksen joka nyt tehdään, kolmipurjeinen läppä on, onko niin että hoitamaton reuma aiheutti tämän ja voiko leikatusta Läpästä tutkia onko siinä autoimmuunitulehdus tai skleroderma. Lisäksi hoitamaton kilpirauhasen Hashimoto löytyi omilla tutkimuksilla yksityisellä, epäilen myös hypoparatureoidismia yhdeksi aiheuttajaksi. Perinteisiä reumalääkäreitä en voinut käyttää keuhkooireiden tähden ja biologisia ei lääkäri suostunut aloittamaan pyynnöistä huolimatta. Nyt vaadin tarkat selvittelyä, koska selvä hoidon laiminlyönti ollut koko ajan.

13/07/2016

Allu

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 14.7.2016
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjä kertoo, että pitkään on tutkittu mahdollisen nivelreuman tai muun sidekudossairauden varalta, mutta diagnoosiksi olisi muodostunut nivelrikko (eli artroosi). Nivelrikko ei kuulu tulehduksellisiin reuma- eikä sidekudossairauksiin eikä siihen liity sydänsairauksia enempää kuin sattuman kautta.

Nivelrikkoa on joskus kutsuttu myös ”kulumareumaksi”, vaikka se ei varsinainen tulehduksellinen sairaus siis olekaan. Sekaannusta voi aiheuttaa se, että puhutaan reumaattisista läppävioista. Näillä tarkoitetaan kuitenkin reumakuumeen jälkiseurauksena hitaasti kehittyviä läppävikoja. Reumakuume on aivan eri tauti kuin nivelreuma. Se on streptokokkibakteerin aiheuttaman tulehduksen (muun muassa nielutulehduksen eli angiinan) jälkitauti. Se on jo vuosikymmeniä sitten kadonnut suomalaisesta alkuperäisväestöstä, koska streptokokkitaudit on pitkään hoidettu antibiooteilla.

Varsinaiseen nivelreumaan voi, nykyään tosin harvoin, liittyä sydänongelmia, lähinnä sydänpussi- tai sydänlihastulehdus. Sydänläppiin voi kehittyä niin sanottuja reumakyhmyjä, mikä on vielä harvinaisempaa, mutta ne eivät johda merkittäviin muutoksiin läppien toiminnassa eivätkä siis ole varsinaisia läppävikoja.

Alunperin normaalirakenteiseen (kolmipurjeiseen) aorttaläppään kehittyvä ahtauttava kalkkiutuminen (aorttastenoosi) on nykyään korjausta vaativista läppävioista yleisin. Sen syntytapa on pohjimmiltaan edelleen tuntematon. Tiedetään kuitenkin, että tulehduksella ja sen seurauksena kehittyvällä kalkin muodostuksella on osuutta vian synnyssä.

Aorttastenoosin takana voi poikkeuksellisesti olla yleissairaus, kuten perinnöllinen aineenvaihduntasairaus Fabryn tauti tai munuaisten vaikea vajaatoiminta. Sidekudossairauksista SLE-tautiin voi liittyä aorttaläpän sairaus. Leikkauksen yhteydessä poistettavasta läpästä ei kuitenkaan sidekudossairauden diagnoosia voi tehdä, vaan diagnoosi on jo aiemmin ollut tehtynä tavanomaisin perustein.

14/07/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset