Hyppää sisältöön

Muutaman päivän kipuilua, vasen olkavarsi, leuan seutu, ylävatsa, pahoinvointia. EKG häiriöinen, ja ilmoitti flutteria, sinusrytmi. Lääkärin pyynnöstä heti perään uusi EKG, josta häiriöt poistuneet. Verenpaine 158/92, pulssi 77. Kotimittauksissa matalampi, 110/70 – 140/85. Lepo-EKG:ssä todettu aikaisemmin LAHB. Kipuja ollut runsaasti, laukaisevana tekijänä rasitus (kevytkin), tai henkinen syy. Tutkimuksia tehty, -12 angiografia (sileät suonet), (vuoden -12 jälkeen, etenkin ylävatsalla tuntuvat kivut lisääntyneet), holter -15 (ok) eteis/kammiolisälyöntejä, rasitus-EKG -15 (LAHB hieman levenee haarakatkostyyppisesti), ei todeta sepelvaltimotautia, ja ultraääni -16. Rytmihäiriötuntemuksia usein, osa kivuliaita, ilman selittävää syytä (ollut vuosikymmeniä). SVT taipumus, kohtauksia 2-4 vuodessa, Emconcor 5mg estolääkkeenä. Ensimmäisessä EKG:ssä siis häiriöitä, flutter, voisiko flutter poistua jo otettaessa seuraavaa filmiä? Vai olisiko EKG laitteessa ollut vikaa? Olen saanut lähetteen rasitus-EKG tutkimukseen kolmen viikon kuluttua. Miten suhtaudun mahdollisiin tuleviin rinta/ylävatsakipuihin? Olen kokenut vähättelyä hoitohenkilöstön puolelta, joten en mielelläni hakeudu päivystykseen. Gastroskopia tehty -16, kolonoskopia -16 (pieni adenomapolyyppi). Olen 56v. hoikka nainen, LDL hieman koholla, muut arvot hyviä. En tupakoi, terveelliset elämäntavat. Suvussa sepelvaltimosairauksia.

11/01/2017

Herkästi oireileva

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 12.1.2017
Päivitetty 4.6.2018

Ei ole harvinaista, että häiriöisessä EKG:ssä laitteen oma mekaaninen analyysi ehdottaa diagnoosiksi flutteria eli eteislepatusta. Kyse on automaatin tulkintaongelmasta. Lääkäri osaa kuitenkin tulkita EKG:n ja erottaa flutterin normaalista rytmistä. Joskus se voi olla haasteellista, mutta asiantuntijalle yleensä helppoa. On myös mahdollista, että kyseessä on ollut oikea flutteri, joka ohittui ennen seuraavaa nauhoitusta. Ensisijaisesti epäilisin kuitenkin ensimmäistä vaihtoehtoa eli laitteen tulkintaongelmaa, joka aiheutui rekisteröinnin häiriöistä.

Rasituskoe on varmasti tässä tilanteessa luonteva tapa edetä. Rintakipuoire on lähtökohtaisesti tilanne, jonka varalle ei voi antaa ehdotonta ohjetta. Toiminta ohjautuu oireen mukaan, eli jos kipu ei ohitu, on syytä kuitenkin hakeutua päivystykseen.

12/01/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset