Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Muut rytmihäiriöt / Runsas kammiolisälyöntisyys

Olen perusterve 27-vuotias nainen, BMI 21. Harrastan kevyttä hölkkää 5-7 km ja harrastusmielessä palloilulajeja. Ongelmani ovat runsaat kammiolisälyönnit. Yksittäisiä lyöntejä en onnekseni tunne, bigemini-rytmin huomaan lähinnä yleisestä huonosta olosta. Bisoprolol ei vähentänyt lisälyöntejä. Olen nyt ollut vuoden kardiologin seurannassa ja Holter-tutkimuksessa lisälyöntien osuus oli kasvanut 14%->18%. Tänä vuonna kammiolisälyöntejä oli 24h Holterissa siis hieman yli 20 000. Muodoltaan ne sopivat tulemaan RVOT:sta ja ovat monomorfisia. Rasituksessa ne jäävät pois, mutta palaavat pian sykkeen laskiessa. Vuosi sitten tehtiin sydämen UÄ ja magneetti. Magneetissa ainoa löydös oli pullistuma, jonka merkitys jäi radiologille epäselväksi. Alkuselvittelyissä katsottu elektrolyytit ja diffi, näissä vain eosinofiilit yli viiterajan 0,67 x 10^9. Tänä vuonna kontrolloitiin UÄ, tässä ei muutoksia edellisvuoteen nähden.

Eittämättä lisälyöntien aiheuttama henkinen taakka on raskaampi, kuin varsinainen lisälyöntien aiheuttama oireisto. Olen lukenut paljon siitä, miten näin runsas lisälyöntisyys lisää äkkikuoleman riskiä ja sydämen vajaatoiminnan vaaraa. Mietin usein illalla, heräänkö enää aamulla, ja valitsen lenkkipolkuni niin, että sivullinen havaitsee, jos lyhistyn maahan. Vaikka sydän on tutkittu kattavasti, minua huolettavat harvinaiset aiheuttajat, kuten sarkoidoosi. Kokisin, että henkistä ahdistustani helpottaisi se, että kuulisin muillakin nuorilla aikuisilla on ollut runsasta lisälyöntisyyttä ja että he ovat eläneet ikäihmisiksi.

22/11/2017

Huolestunut

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 5.12.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sydämen lisälyöntejä esiintyy kaikilla ihmisillä. Tavallisesti ei voidakaan puhua varsinaisesta sairaudesta.

Lisälyönnit voivat saada alkunsa mistä tahansa puolelta sydäntä. Ne jaotellaan karkeasti eteisistä lähteviksi (eteislisälyönnit) tai kammioista alkaviksi (kammiolisälyönnit).

Kysymyksessä kerrottu RVOT-kirjainlyhenne tulee sanoista ”right ventricular outflow tract”, ja ”monomorfinen” tarkoittaa yhdenmuotoista eli käytännöstä sitä, että kaikki lisälyönnit saavat alkunsa yhdestä kohdasta sydäntä, tässä tapauksessa oikean kammion ulosvirtauskanavan seudusta. Tämä on tyypillisin anatominen alue oikeassa kammiossa, josta ns. terveen sydämen kammiolisälyönnit saavat alkunsa. Kysyjän sydämen rakenne on selvitetty tarkoin ultraäänitutkimuksella ja magneettitutkimuksella, eikä näissä todettu rytmihäiriölle altistavaa rakenteellista poikkeavuutta. Tällainen lisälyöntisyys ei liity sydänsarkoidoosiin.

Runsaskaan terveen sydämen lisälyöntisyys ei ole vaarallista, mutta saattaa vuosikausia jatkuessaan aiheuttaa sydämen laajenemista ja mahdollisesti vajaatoimintaakin. Kysyjän tapauksessa lisälyöntisyys on poikkeuksellisen runsasta, yli 20 000 kpl vuorokauden aikana. Beetasalpaajan (bisoprololi) teho on yleensä huono, mutta on mahdollista kokeilla vielä muitakin rytmihäiriölääkkeitä. Koska kyseessä on nuori nainen, jolla on ehkä myöhemmin raskaustoiveitakin, ei pitkäaikainen rytmihäiriölääkitys välttämättä ole paras vaihtoehto ja siksi tällaisissa tapauksissa voidaan harkita rytmihäiriön EFT-tutkimusta ja katetriablaatiohoitoa. Kajoavan katetrihoidon tarkoituksena on vaimentaa rytmihäiriömekanismi, ja siten hoitaa lisälyönnit pois kokonaan.

Paljon tavallisempaa on, että lisälyöntejä esiintyy maltillinen määrä, eivätkä ne silloin vaadi mitään erityistä hoitoa, vaikka oireet saattavatkin olla kiusallisia. Sydänyhdistyksistä löytyy henkilöitä, jotka ovat kokeneet samanlaisia rytmihäiriöongelmia. Voit myös löytää oman vertaistukihenkilön Etsi vertaistukihenkilö -palvelun kautta.

05/12/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi