Hyppää sisältöön

Pumppu on ollut jonkinasteisessa rytmihäiriössä viime toukokuusta lähtien. Hyviäkin jaksoja on ollut, pisin loma-aikaan (3 vkoa). Nyt lepatukset ovat jatkuneet jo 5 päivää putkeen. Rytmi on epäsäännöllinen, virhelyöntejä (muljahduksia) pahimmillaan joka toinen lyönti, harvimmillaan joka 40. lyönti. Olen saanut kuulla kesäkuussa että  EKG-tulosten mukaan ei ole kyse mistään vaarallisesta. Kiusallinen vaiva, ja kyllähän iltapäivällä väsyttää aika paljon, jos aamusta asti on läpättänyt. Olen varannut aikoja jatkotutkimuksiin, koska vaiva on edelleen akuutti. Aikaisemmin ollut pari flimmeriä, vuosi sitten oikaistu padeilla, tämä ei tunnu samalta.  Kysymykseni kuuluu: onko minulla oikea lääkitys tähän: Propral 40 mg. Tuntuu että ei auta kovin paljon, vaikka joskus käytän jopa 4 kpl/vrk.

12/10/2016

Läpättää melkein koko ajan

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 17.10.2016
Päivitetty 4.6.2018

Jos tilanne on muuttunut, tarvitaan uusi tilannearvio. Onko rytmihäiriötuntemusten joukossa eteisvärinäpyrähdyksiä vai onko kyse ”vain” lisälyönneistä? Millaisista lisälyönneistä ja paljonko niitä on? Mikä on sydämen tila muuten ja mahdollisten taustatekijöiden (verenpaine, kilpirauhasen toiminta, suola-arvot) osalta? Kysyjällä on siis todettu eteisvärinätaipumus. Onko tehty aivoverenkiertohäiriöiden riskinarvio ja otettu kantaa veren hyytymistä estävän lääkityksen tarpeeseen?

Propranololi (Propral) on paljon käytetty beetasalpaaja silloin, kun sitä tarvitaan satunnaisesti rytmihäiriötuntemusten (yleensä vaarattomien) hoitoon. Lyhytvaikutteisena se on työläs jatkuvassa käytössä. Päivittäiseen käyttöön sopii paremmin pitkävaikutteinen lääke, kuten bisoprololi. Edellä kuvatun tilannearvion pohjalta päätetään muun mahdollisen lääkityksen ja toimenpidehoidon tarpeesta.

17/10/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset