Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Rytmihäiriön uusiminen?

Hei! Olen 20v. mies ja minulle tehtiin n. 2vuotta sitten katetriablaatio svt:n hoidoksi. Ennen tätä minulla oli siis aika usein useista minuuteista jopa tunnin kestäviä rytmihäiriökohtauksia. Ensin kohtauslääkkeenä oli (propral) joka vaihdettiin myöhemmin estolääkitykseksi (orloc) toimenpiteeseen asti. Toimenpiteen jälkeen en tuntenut sydämessä enään mitään epätavallista pitkiin aikoihin. Ainoa asia mikä alkoi seuraavina päivinä toimenpiteen jälkeen oli jatkuva röyhtäily jota kesti pitkään (yli vuosi) se on nyt viime kuukausina vähän helpottunut. Sitä on silti satunnaisesti. Tätä tutkittiin mm. verikokeilla ja ulostenäytteellä mutta siihen en koskaan saanut selitystä. Mitään ei löytynyt ja tutkimukset lopetettiin vaikka oireilu jatkui. Olen jostain kuullut että röyhtäilyllä voisi olla jopa jotain tekemistä sydämen kanssa? Mutta itseasiaan > Nyt noin 1,5 – 2 vuoden jälkeen olen hiljalleen alkanut tuntemaan useita kertoja päivässä lisälyöntejä, muljahduksia sekä 5-20 sekunttiin kestäviä rytmihäiriöitä jotka alkavat yhtäkkiä tilanteesta riippumatta ja loppuvat äkisti itsekseen. Monesti pienikin fyysinen rasitus saa ne helpoiten esille. Joskus ne tulee kun istun tai seison paikallani. Voi mennä viikko kun en tunne mitään. Viime viikkoina nämä ovat yleistyneet ja nimenomaan nämä ns lyhyet kohtaukset max.20sek. Nyt odotan holter-tutkimusta. Yleislääkäri epäili oireiden perusteella, että oikorata olisi hiljalleen uusiutumassa ja jossain vaiheessa voisi kohtaus jäädä pidemmäksi aikaa päälle. Tai sitten kyseessä on vaarattomat lisälyönnit, jotka voisivat jopa jatkua loppuelämän ja saisin niihin tarvittaessa beetasalpaajaa rytmin hallitsemisen avuksi.
Onko kovin yleistä oikoradan uusiutuminen? Onko sillä tapana uusiutua omaavillani oireilla? Mitä mieltä olette jos se uusiutuu ja asiat johtavat uuteen ablaatioon voiko tässä kakkos ablaatiossa olla jotenkin suuremmat riskit niin onnistumismielessä kuin muutenkin. Ablaation jälkeen minulle todettiin, että poltto onnistui täydellisesti. Silti kardiologini sanoi myös, että jos kohtaukset joskus uusiutuu, niin ei tämän kummemmasta toimenpiteestä ollut kyse. Jäi siis vähän sellainen kuva ja kuulemanikin perusteella, että uusiutuminen olisi ihan normaalia? Vai voiko tässä olla kyse jostain muusta sydän jutusta?
Lisäksi olen kerran myös kahdella peräkkäisellä verenpainemittauksella saanut epäsäännöllisen sykkeen merkin syttymään. Mittaushetkellä en tuntenut yhtään mitään poikkeavaa. Syke ja verenpaineetkin olivat tällöin normaalit. Mittari oli ihan apteekista luotettavaa mallia ja mittailimme porukalla, muilla vp-mittari näytti normaalia. Kiitos jos pystytte vastaamaan mieltä askarruttaviin kysymyksiini.

05/11/2016

mietiskelijä

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 8.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

Röyhtäilyllä voi olla tekemistä rytmihäiriöiden kanssa siten, että joillakin rytmihäiriöille alttiilla vatsaan kertyvä ilma tuntuu provosoivan rytmihäiriöitä.

Kysyjän nykyiset rytmihäiriöt ovat varmasti ainakin lisälyöntejä, jotka ovat vaarattomia, kun sydän varmastikin on ablaation yhteydessä perusteellisesti tutkittu. Supraventrikulaarisen takykardian (SVT) uusiutuminen on mahdollista. Holtertutkimus selvittää asian, jos rytmihäiriö (oireisena tai oireettomana) sattuu esiintymään tutkimuksen aikana.

SVT ei ole hengenvaarallinen, joten sen hoitamisen tarve (lääkityksellä tai katetriablaatiolla) riippuu sen häiritsevyydestä. Lisälyöntejä ei niitäkään ole pakko hoitaa. Jos ne haittaavat, voi käyttää joko tarvittaessa otettavaa tai jatkuvaa beetasalpaajalääkitystä. Beetasalpaajalla saattaa saada isketyksi kaksi kärpästä yhdellä iskulla: sekä lisälyönnit että SVT:t vähenevät. Monet aktiiviset ihmiset kokevat kuitenkin beetasalpaajahoitoon liittyvän suorituskyvyn heikkenemisen (”käsijarru päällä”) epämiellyttävänä. Tällöin on ratkaistava, kumpi on suurempi haitta: hoidettava vaiva vai hoito.

08/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi