Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Sekoileva syke ja lapakipu

Hei, 
Olen 62 vuotias, mulla on ollut useta vuosia sydämessä jotain muljahduksia, tai lähinnä jättää lyönnin väliin, jotka on menny nopeesti ohi.

Mutta tänä syksynä ne ovat alkaneet vaivaamaan pitkäaikasesti ja voivat kestää noin tunninkin, väliin ei kerkiä monta normaalia lyöntiä tulla kun tulee uus väliinjättö, tuntuu että pitää välillä vetästä happea et saa tarpeeksi. Muutama nopea tykytyskohtaus ollu mut menny nopeesti. Kävin EKG:ssa, siinä ei tullu mitään, lääkäri epäili jos rintarangassa on jotain häikkää, ni voi vaikuttaa sydämeen.
Syksyn mittaan alkanut myös toinen vaiva, kävellessä kipu tulee selkäpuolelle lapojen seutuun, samoin lumihommissa. Lääkäri sanoi, että lihasperäistä ja sieltä johtuu sydänpuolen ongelmat. Aikoi laittaa lähetteen Holter-mittaukseen.

24/11/2017

Rytmi sekaisin

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 5.12.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysyjän kuvailemat rytmihäiriöiden oireet sopivat kammiolisälyöntisyyteen. Lisälyönnit ovat tavallisia, ja yleensä hyvänlaatuisia vaikka voivatkin aiheuttaa epämiellyttäviä oireita. Tavallinen EKG on hyvä lähtökohta tutkimuksille, vaikka varsin usein lisälyönti ei satukaan nauhoituksen hetkeen. Rytmihäiriöt eivät jätä sellaisia jälkiä, että ne voitaisiin havaita myöhemmin EKG:stä. Varman diagnoosin saamiseksi nauhoitus tulisi siis tehdä rytmihäiriön aikana. Osumatarkkuutta parantaa huomattavasti kysymyksessä mainittu Holter-tutkimus, jossa sydämen rytmiä nauhoitetaan yhden tai kahden vuorokauden ajan. Tutkimus antaa tarkan tiedon lisälyöntien määrästä ja luonteesta.

Kysyjä kertoo myös rasituksessa, kuten kävelyssä ja lumenluonnissa, ilmaantuvasta kivusta lapojen seudussa. Jos kipu helpottaa heti levossa, oire viittaa vahvasti sydänperäiseen kipuun eli angina pectorikseen. Tämän tutkimiseksi tulisi tehdä rasituspolkupyörätesti. Varsinkin, jos kysyjällä on sepelvaltimotaudille altistavia tekijöitä iän lisäksi (esimerkiksi tupakointi, korkea verenpaine, diabetes tai korkea kolesteroli), tutkimus kannattaisi tehdä pikapuolin. Samalla pitää miettiä, miten edellä mainittuja vaaratekijöitä voidaan hoitaa.

05/12/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi