Hyppää sisältöön

Minulle on tehty pallolaajennukset 2011 ja 2016, jolloin oli kaksi tukkeumaa. Toimenpide joudutiin uusimaan 2017. Nyt on alkanut tulla oireita: käveltyäni jonkun matkaa, on tuntemuksia tai kipua hartioissa. Tilanne helpottuu, kun otan nitrosuihkeen, jonka jälkeen voin liikkua pitkiäkin matkoja. Alkuvuodesta 2018 on määrätty Duadart-lääkettä eturauhasen hyvälaatuisen liikakasvun johdosta, Minulla on verenpaine- ja kolestrolilääkitys. Nyt on pidemmän aikaa enkkeilyn jälkeen verenpaine laskenut jopa 100/55-lukemiin joskus yläpaine on alle 100. Onko vaarallista, mitä tämän kanssa tehdä? Käytän kahta verenpainelääkettä, Almlodipin 5 mg ja Atacand /mg. Lääkäri on ehdottanut, että jättäisin toisen verenpainelääkkeen pois.

Mies66

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Sepelvaltimotauti on krooninen sairaus, jonka hoitoon kuuluvat hyvä elintapahoito, säännöllinen lääkitys ja tarvittaessa tehtävät toimenpiteet, kuten pallolaajennus, jolla avataan vaikeasti ahtautuneita kohtia sepelvaltimoissa. Elintapahoito ja lääkehoito kuuluvat kaikille, ja toimenpiteitä tehdään tarpeen mukaan oirelähtöisesti.

Jos rasitusrintakipu eli angina pectoris -oire on toistunut, ja sitä ilmenee systemaattisesti ja elämää häiritsevästi, on ehkä tarpeen pohtia, onko aiemmin pallolaajennetulle alueelle tai sepelvaltimoihin johonkin toiseen kohtaan ilmaantunut uusi oireita aiheuttava ahtauma. Neuvon hakeutumaan asian suhteen lääkäriin.

Kun verenpainemittauksissa havaitaan toistuvasti matalia lukemia, kannattaa ensisijaisesti olla iloinen hyvistä lukemista. Lääkitystä ei pidä automaattisesti lähteä vähentämään. Oleellista tässäkin on oireisuus, eli aiheuttaako matalampi verenpaine oireita. Jos ei aiheuta, en muuttaisi lääkitystä. Jos oireita ilmenee, esimerkiksi huimausta, voi harkita lääkityksen vähentämistä. Vähentämisen jälkeen pitää kuitenkin olla tarkkana, ettei painetaso lähde nousemaan liikaa. Eturauhaslääke Duadart voi myös alentaa verenpainetta ja aiheuttaa joskus harvoin jopa verenpaineen äkilliseen putoamiseen liittyen pyörtymisen.

10/08/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset