Hyppää sisältöön

Mistä mahtaa johtua, että varsinkin rasituksen jälkeen sydämen lyöntejä ”puuttuu”? Normaalisykettä 3-4 kpl sitten puuttuva, taas 10 sykettä sitten puuttuva, syke palautuu normaaliksi, kun keho palautuu rasituksesta. Käytän beetasalpaajaa ja verenpainelääkkeitä.

06/09/2015

Vajaatoiminta

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 6.9.2015
Päivitetty 4.6.2018

Ensin pari käsitteellistä kommenttia. Pulssivajauksella tarkoitetaan yleensä sitä, että eteisvärinärytmissä ranteessa tuntuu vähemmän pulssiaaltoja kuin näkyy EKG:ssa tai kuuluu sydäntä kuunneltaessa, koska osa pulssiaalloista on niin heikkoja, etteivät ne tunnu ranteessa asti. Tästähän ei kysyjän kohdalla ole kyse. Toiseksi, vaikka kysyjä valitsi nimimerkikseen ”vajaatoiminta”, varsinaiseen sydämen vajaatoimintaan viittaavaa ei kysymyksessä ole.

”Puuttuvat” sydämen lyönnit johtuvat yleensä lisälyönneistä. Lisälyönnin jälkeen tulee usein pieni tauko ennen kuin tulee seuraava normaali lyönti. Monesti itse lisälyöntiä ei havaitsekaan, vaan ainoastaan sen jälkeisen ns. kompensatorisen tauon. Lisälyönnit eivät useinkaan vaadi erityistä hoitoa sen lisäksi, mitä tarvitaan verenpaineen ja mahdollisen sydänsairauden hoitoon.

06/09/2015

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset