Hyppää sisältöön

Aortan laajentuma
Aorttaläppä vaihdettu n.20 v.sitten. Oulun Sydänkeskus 8.9.2015 : aortan tubulaarinen osa leventynyt ad. 50mm.
OYS 19.4 2016:aortta suurimmillaan tubulaarisen osan puolivälissä ad 51mm.
Oys kontrolli 13.10.2016 : aortta 51mm ja tilanne täysin ennallaan.Verenpainetasot matalahkoja. Vuoden kuluttua
CTA-kontrolli ja mikäli tuolloin kaliiberit täysin samanlaisia, niin voitaneen kontrolleja edelleen harventaa.
Aikaisempia aortan mittauksia ei ole luultavasti tehty.Onko mahdollista että aortta on laajentunut jo ennen läpän vaihtoa.
Näyttää siltä että laajentuma pysyy ennallaan vaikka kaikenlaista rasittavaa työtä on tullut tehtyä. Muutama talvi on mennyt pitkiä matkoja hiihtäissä (n.2000 km/v) ja kevättalvella massahiihtoihin osallistuminen kilpailuvauhtia.
Syökö tämä urheilu veriarvoja kun ovat jatkuvasti alakantissa ( Hb alle 134). Olen syönyt nestemäistä rautavalmistetta, mikä näyttää hieman auttavan. Juon paljon maitoa, joten olen ottanut rautavalmisteen yöllä lähes tyhjään vatsaan, koska olen kuullut että maito estää raudan imeytymisen. Käyn verikokeessa marevanin takia, mutta terveyskeskuksessa eivät selvitä mielellään muita veriarvoja. Pitäisi olla aina lääkärin lähete. On hankalaa. Onko tarvetta ottaa purkista D-vitamiiniä?
Kovasti kirjottelevat,että lähes kaikilla on D-vitamiinin puute ja siitä seuraa monenlaisia tauteja.

03/02/2017

M 66

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 7.2.2017
Päivitetty 4.6.2018

Aortta tutkitaan aina ennen aorttaläpän vaihtoa. Näin tehtiin myös 20 vuotta sitten, vaikka menetelmät olivat tuolloin vähän toisenlaiset. Näin ollen aortta on todennäköisesti laajentunut viimeisten vuosien aikana pikkuhiljaa.

Urheilu ei kuluta veriarvoja eli hiihto ei laske hemoglobiinia. Yksi selitys anemialle saattaa olla potilaan tekoläppä, jonka vuoksi voi syntyä hemolyysiä eli punasoluja hajoaa. Asia voidaan todeta verikokeella. Koska käytössä on verenohennuslääkitys, pitäisi hemoglobiinia seurata aika-ajoin. Jos anemian syy eli ole hemolyysi, tulee selvittää muita syitä. Kaikki suomalaiset kärsivät talvikuukausina D-vitamiinin puutteesta koska auringon valoa on saatavilla niin vähän. Suosituksena on nauttia D-vitamiinitabletteja pimeiden kuukausien ajan. Kun muuttolinnut taas palaavat, D-vitamiininkin voi jättää tauolle.

Katso myös Mikko Syvänteen aikaisempi vastaus anemia-asiaan.

07/02/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset