Hyppää sisältöön

Tutkimuspyynnöt
Pyyntöteksti: Tutkimus: GD1AA Thorax rtg80 v. mies. RR norma. Sydämessä aortan kohdalla sivuääni. Kliinisesti ei sydämenvajatoiminta. P. koht keuhkokuva. Cor tilanne. Syd. vajatoiminta?
Pyyntö tehty Tutkimuksen nimi Tutkimuksen koodi
15.3.2017 Thorax rtg GD1AA
Tehdyt tutkimukset
Tutkimusaika Tutkimuksen nimi Tutkimuksen koodi
15.3.2017 11:58 Thorax rtg GD1AA
Lausunto (15.3.2017 / radiologi):
Thorax-rtg: Sydän on kooltaan normaali ja kompensaatiossa. Ei ajankohtaista keuhkoparenkyymissä eikä pleuranestettä. Keskimediastinumissa on prominenssia oikealle, tämä voi selittyä pelkästään vajaalla inspiriumilla. Muilta osin mediastinumin alueella ei mainittavaa. Aortankaari on lievästi prominentti ja laskevassa aortassa elongaatiota.
Olen juuri käyttänyt 80.  Onko toivoa?

24/03/2017

Samwel

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 27.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Pyyntötekstissä kuvataan lyhyesti, että sydämestä aorttaläpän kohdalta on sydämen auskultaatiossa eli stetoskoopilla kuulunut sivuääni. Sivuäänen luonteesta ja voimakkuudesta ei kerrota. Lääkärin tekemässä tutkimuksessa ei myöskään ole todettu sydämen vajaatoimintaan viittaavia löydöksiä. ”Cor tilanne” termein lääkäri viestittää radiologille eli lausuntoa antavalle röntgenlääkärille, että hän haluaisi erityisesti tietää onko sydän suurentunut.

Lausunnossa kerrotaan, että sydän on normaalin kokoinen eikä ole sydämen vajaatoiminnan löydöksiä. Keuhkoissa tai keuhkopusseissa ei myöskään todettu poikkeavaa. Keuhkojen välisessä tilassa varjostumaa oikealla, tämä selittyy ilmeisesti vajaalla sisäänhengityksellä kuvaustilanteessa. Nousevan aorttasuonen kaari on vähän normaalia pyöristyneempi, ja laskevassa aorttasuonessa on vähän venyttymistä. Nämä aorttasuoneen viittaavat löydöt ovat tavallisia ikääntyneillä. Muutoinkaan lausunnossa ei ole löydöksiä, jotka herättäisivät huolta.  

Kysymyksessä ei kerrota tarkemmin sairauksista, lääkityksistä tai oireista. Näin ollen varsinaiseen kysymykseen ”onko toivoa?” lienee mahdotonta antaa hyvää, pätevää vastausta. Edellä mainitun thorax-röntgenkuvauksen perusteella ei epäillä vakavaa tautia.

27/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset