Hyppää sisältöön

Olen 33-vuotias nainen, jota on nyt vaivannut ehkä noin vuoden verran sydämen rytmihäiriöt. Myös sitä ennen niitä on ollut mutta hyvin hyvin harvoin ja melko huomaamattomia. Nyt niitä on päivittäin muutamia kertoja päivässä.
Useimmiten ne tuntuvat vain ”muljahduksena” yhden-muutaman lyönnin ajan, joskus sellainen tulee myös syvään hengittäessä tai kumartuessa. Mitään muita oireita (huimaus, rintakipu, heikotus tms) ei ole näiden muljahdusten yhteydessä. Myös verenpaine on ihanteellinen n. 120/80.

Yksi poikkeuksellinen tapaus kävi puolisen vuotta sitten töissä:
istuskelin rauhassa tietokoneen ääressä, kun yhtäkkiä tunsin sydämen alkavan lyödä todella tiheään ja tuli jokseenkin rauhaton olo rintakehän alueelle. Kokeilin pulssia kaulalta ja huomasin myös siten sykkeen olevan nopeahko. Kollegan sykemittarilla sain tulokseksi 110-120. Syke oli kylläkin tasainen vaikka olikin nopea.
Yritin makoilla kymmenisen minuuttia, mutta ei vaikutusta. Sitten yritin taas keskittyä töihin josko saisi ajatukset muualle, mutta sekään ei auttanut. Seuraavan tunnin piti istua kokouksessa , sielläkin sydän tykytti lujaa, ja alkoi olla väsynyt olokin. Pääsin kotiin, tarkastin verenpaineen, joka oli täysin normaali ja kävin pitkäkseni sohvalle. Vasta sitten syke normalisoitui. Tätä tykyttelyä siis kesti noin 2h. Tämä on onneksi ollut ainoa laatuaan oleva rytmihäiriö, muuten on kyse noista muljahduksista.

Olen käynyt vuoden vaihteen kiropraktikolla jäykän selän ja niskan takia, silloin ilmeni myös tilapäistä sisäänhengittämisen vaikeutta, joka helpottui muutaman käyntikerran jälkeen (fyysinen työ muuttui istumatyöksi viime kesänä). En huomannut tämän hoitojakson jälkeen suoraa yhteyttä rytmihäiriöihin. Lääkärin kautta on otettu perusverikokeet, EKG ja thorax-rtg. Kaikki muu näytti normaalilta mutta varastorauta alhainen. Lääkäri kehotti olemaan huolehtimatta, todennäköisesti harmitonta.

Töissä oli stressaava vuosi viime vuonna, mutta sekin tilanne on jo paljon rauhoittunut enkä koe olevani erityisen stressaantunut. Näistä sydänvaivoista sitten stressaan senkin edestä. En saa millään mieltäni rauhoittumaan, kun takaraivossa jatkuvasti ajatus; entä jos se onkin jotain vakavaa mikä ei näkynyt siinä parin minuutin EKG:ssä.
Välillä muljahdukset saattavat kadota viikoksi-pariksi lähes kokonaan, kunnes taas palaavat päivittäiseksi. En ole huomannut yhteyttä mikä tätä aiheuttaa. Tietysti olen rauhallisemmin mielin ja stressaamatta, silloin kun rytmihäiriöitä ei ole, mutta onko se syy vai seuraus, sitä en tiedä.
Veden juontia olen lisännyt reilusti, olen aina ollut huono juomaan, mutta en ole huomannut että sekään olisi tuonut selkeää parannusta. Tosin veden riittävä juominen on edelleen kausittaista, saatan viikon muistaa juoda riittävästi ja taas toisen viikon ”unohtaa” juoda.

Kysymykseni siis: mitä EKG:stä pystyy sen parin minuutin aikana näkemään jos rytmihäiriöitä ei juuri silloin tule?
Voiko pelkkä matala varastorauta (arvo muistaakseni 10-11) aiheuttaa tämän tyyppisiä rytmihäiriöitä?
Voiko nestevajauksen korjaaminen vaikuttaa ns. viiveellä? (Joka voisi selittää sen ettei selkeää syy-seuraus-yhteyttä ryrmihäiriöiden häviämiseen näy).
Voiko tällaiset oireet viitata sydänsairauteen tai esim sepelvaltimotautiin?

Mainittakoon vielä, että tupakoin ja ruokavalio on melko epäterveellinen (runsassuolainen, runsashiilihydraattinen ja runsasrasvainen). Olen kuitenkin normaalipainon alarajoilla. Kolesteroli on aina ollut korkeahko.

26/03/2017

Adele

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 27.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Sydänsähkökäyrästä eli EKG:stä voi lukea paljon asioita, vaikka rytmihäiriö itse ei muutaman sekunnin nauhoitukseen sattuisikaan. Tällaisia asioita ovat eteislokeroiden koko, sähkön kulku eteisistä kammiopuolelle, kammioiden sähkövirrat ja paksuuntuminen sekä kammioiden sähköinen palautuminen. EKG:stä voi nähdä esimerkiksi viitteet sairastetusta sydäninfarktista sekä periytyvistä sydänsairauksista. Näillä tekijöillä on suuri merkitys kun pohditaan rytmihäiriöiden syitä ja ennustetta. Kuvatun kaltaiset sydämen ”muljahdukset” viittaavat kammiolisälyönteihin. Ne ovat yleensä ns. rakenteellisesti terveen sydämen rytmihäiriöitä, jolloin perus-EKG on normaali.

Olisi tietysti mukavaa, että varsinainen rytmihäiriökin saataisiin nauhoitettua, koska vain siten saadaan varmuus rytmihäiriön diagnoosista. Useimmiten kuitenkin jo pelkän tarinan eli oirekuvauksen perusteella syntyy aika hyvä käsitys, mistä rytmihäiriöstä saattaisi olla kyse. Yhden tai kahden vuorokauden mittainen EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti eli Holter-nauhoitus antaisi arvokasta lisätietoa. Koska kaikki vuorokaudet eivät ole rytmihäiriöiden ilmaantumisen suhteen samanlaisia, voi hyvinkin sattua että nauhoitusvuorokausi on vähäoireinen eikä siten kuvasta runsasoireisen vuorokauden tilannetta.

Pelkkä matala varastorauta ei aiheuta kuvatun kaltaista oireilua. Jos tähän liittyy oikea anemia, eli matala hemoglobiini, voi hyvinkin esiintyä sinustakykardiaa eli normaalin sinusrytmin kiihtymistä. Tuolloin ei kuitenkaan ole kyse varsinaisesta rytmihäiriöstä. Samoin elimistön kuivuma voi aiheuttaa sinustakykardiaa. Tämän asteista kuivumaa ei esiinny normaalitilassa, vaan kyse on yleensä vakavasti sairaasta potilaasta jolloin kuivuman aiheuttaa esimerkiksi potilaan jatkuva nesteenpoistolääkitys.  

Pelkät satunnaisesti ilmaantuvat sydämen muljahdukset eivät ole sepelvaltimotaudin oire. Kehotan kuitenkin kysyjää luopumaan tupakoinnista, sillä tupakointi on ilman muuta yksi merkittävimmistä valtimotautien vaaratekijöistä. Jos kolesteroli on ollut koholla ja dieetissä parannettavaa tältä osin, kannustan tekemään muutoksia ruokavalioon. Muutoksen ei tarvitse olla heti suuri, voi aivan hyvin edetä pienin askelin.

27/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi