Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Hei Herra Holter!

Minua kiinnosta koska tämä Holter juttu on täällä Suomessa perustetut ja minkä takia tätä nimeä käytetään kun tämä on minun isän sukunimi eli myös minun sukunimi ja tämän käyttäminen pitäisi olla kielletty ?! Tosi rumalta kuulosta kun joku mustamaala jossain sairalassa meidän nimea eikä etes kysytä eikä ole tietoa mistä tämä nimi tullut ja vaan kaapatan toisen ihmesen hienoa sukunimi! Eikö suomi osa muuta keksiä ?

15/06/2019

Holter!

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 19.6.2019

Suomalainen nimi kyseiselle tutkimukselle on ”EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti”. Tutkimusta kutsutaan kuitenkin yleisesti holternauhoitukseksi keksijänsä Sir Norman Holterin mukaan. Englanninkielisessä kirjallisuudessa käytetään termiä ”Holter monitoring”. Nimi ei siis ole suomalaisten lanseeraama, vaan maailmalla yleisesti käytössä. Suomalainen lääketieteen nimistöä määrittelevä lääketieteellinen Duodecim-seura suosittelee e.m. nimitystä yhteen kirjoitettuna, tosin virallisissa yhteyksissä on tapana käyttää myös alussa mainittua nimeä.

Laitteen ideana on nauhoittaa sydänsähkökäyrää mukana kannettavalla laitteella. Ajatuksen esitti kardiologi Paul Dudley White jo 1950 -luvulla, ja siitä innostuivat fyysikot Norman J Holter ja Bill Glasscock, jotka kehittivät laitteen. Se tuli kaupalliseen käyttöön vuonna 1962. Keksintö mullisti rytmihäiriöiden diagnostiikkaa, kun harvakseltaan esiintyviä oireita päästiin rekisteröimään potilaan liikkuessa ja kotioloissa.

Lääketieteessä on varsin tavallista, että erityisesti monia sairauksia kutsutaan löytäjänsä sukunimen mukaan. Esimerkkinä mainittakoon Alzheimerin tauti tai Gilbertin oireyhtymä. Nimeä käytetään siis lähinnä kunnianosoituksena sen keksijää kohtaan, ei pilkkanimenä.

Tutkimus on kestänyt hyvin aikaa, onhan se ollut käytössä jo lähes 60 vuoden ajan. Saatavilla on kuitenkin jo yksinkertaisempia vaihtoehtoja, joissa potilas tallentaa EKG-näytteet omaan älypuhelimeensa ja oletettavaa on, että holterrekisteröinnin käyttö tulee lähitulevaisuudessa vähenemään.

19/06/2019

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi