Hyppää sisältöön

Voisitko muuttaa vielä jotakin?

Tuloksesi: 24/37

Omaan terveyteen voi vaikuttaa muuttamalla ruokavaliossa jo paria asiaa. Sivun alhaalla olevia vastauksiasi vertailemalla näet, millaisilla muutoksilla ruokavaliosi paranisi entisestään.

Muutama vinkki ruokavalion laadun parantamiseen:

    • Syö joka aterialla kasviksia.
    • Vaihda vaaleat viljatuotteet täysjyvästä valmistettuihin tuotteisiin.
    • Käytä kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä päivittäin.
    • Kiinnitä huomiota suolan käyttöön ja tuotteiden suolan määrään. Valitse vähemmän suolaa sisältävä tuote.
    • Syö sokeria sisältävien herkkujen sijaan tuoreita hedelmiä ja marjoja.
    • Vaihda punaista lihaa sisältävät ruoat kalaan, kanaan tai kasviproteiiniin.

Seuraa myös Sydänmerkkiä. Sen avulla löydät terveellisemmät vaihtoehdot.

Lisää ideoita kasvisten käytön lisäämiseen ja ohjeet aterian koostamiseen lautasmallin mukaisesti.

Tee testi uudelleen



1/14

Annostelen lautaselleni ruokaa yleensä

ottamalla vähintään puolet kasviksia ja puolet pääruokaa eli lautasmallin mukaisesti. 4 pistettä
ottamalla ensin lautaselle pääruokaa ja lisäksi salaattia, jos lautasella on tilaa. 2 pistettä
ottamalla lautaselle pelkästään pääruokaa. Kasvikset jäävät usein väliin. 0 pistettä
2/14

Syön kasviksia yleensä

ainakin 5 annosta päivässä. 4 pistettä
2-4 annosta päivässä. 2 pistettä
yhden annoksen päivässä tai vähemmän. 0 pistettä
3/14

Käytän tavallisesti ruoanlaitossa tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen

kasviöljyä tai juoksevaa margariinia (esim. rypsiöljy tai oliiviöljy). 3 pistettä
rasiamargariinia. 2 pistettä
leivonta- eli kääremargariinia. 0 pistettä
voita, kookosöljyä/-rasvaa tai voi-kasviöljyseosta. 0 pistettä
en yleensä käytä rasvaa ruoanvalmistuksessa. 0 pistettä
4/14

Levitän leivälle tavallisesti

voita, voi-kasviöljyseosta tai tuorejuustoa (esim. Oivariini, Ingmariini, Creme Bonjour). 0 pistettä
margariinia (rasvaa vähintään 60 %), pähkinä- tai siemenlevitettä (esim. Becel, Keiju, Flora, tahini, maapähkinävoi). 3 pistettä
kevyttä kasvipohjaista rasvalevitettä (esim. Kevyt Becel, Becel pro.activ, Benecol, Alpro Soya -levite). 2 pistettä
kevyttä voi-kasviöljyseosta (esim. KevytLevi). 1 pistettä
en mitään rasvaa. 0 pistettä
5/14

Syön siemeniä ja/tai pähkinöitä yleensä

joka päivä. 2 pistettä
useimpina päivinä viikossa. 1 pistettä
muutamana päivänä viikossa. 0 pistettä
harvemmin kuin viikoittain tai en koskaan. 0 pistettä
6/14

Syön kalaa pääruokana

ainakin 2 kertaa viikossa tai useammin. 2 pistettä
kerran viikossa. 1 pistettä
harvemmin, kuin kerran viikossa tai en koskaan. 0 pistettä
7/14

Valitsen pääruoaksi punaista lihaa (nauta, sika, lammas) sisältäviä ruokia

5 kertaa viikossa tai useammin. 0 pistettä
3-4 kertaa viikossa. 1 pistettä
1-2 kertaa viikossa. 2 pistettä
harvemmin tai en lainkaan. 2 pistettä
8/14

Valitsen täysjyvästä valmistettuja viljatuotteita

useimmiten. 3 pistettä
melko usein. 2 pistettä
satunnaisesti tai en koskaan. 0 pistettä
9/14

Valitsemani maitovalmisteet ovat

enimmäkseen rasvaisia, rasvaa yli 2 % (esim. turkkilainen ja Bulgarian jogurtti, täysmaito). 0 pistettä
enimmäkseen vähärasvaisia, rasvaa 1-2 % (esim. ykkös- ja kevytmaito, jogurtti, ykkösviili). 2 pistettä
enimmäkseen rasvattomia (esim. rasvaton maito tai jogurtti). 3 pistettä
en käytä maitovalmisteita tai valitsen kasvipohjaisia valmisteita (esim. soija- ja kaurajuomat ja -jogurtit). 3 pistettä
10/14

Käytän päivittäin leivän päällä, ruoanlaitossa tai sellaisenaan

rasvaista juustoa, rasvaa yli 17 % (esim. kermajuusto, sulatejuusto, feta tai kookosöljypohjaiset juustot). 0 pistettä
kevytjuustoa tai kevyttä sulate- tai tuorejuustoa, rasvaa enintään 17 % (esim. Oltermanni 17 %, Edam 17 %). 1 pistettä
kasvirasvajuustoa (Julia 10 % tai 17 %, Julius 25 %). 2 pistettä
en käytä juustoa. 2 pistettä
11/14

Käytän sokerilla makeutettuja juomia

useita lasillisia päivässä. 0 pistettä
enintään lasillisen päivässä. 1 pistettä
harvemmin kuin päivittäin. 2 pistettä
12/14

Käytän tuotteita, joihin on lisätty sokeria

useasti päivässä. 0 pistettä
noin kerran päivässä. 1 pistettä
muutaman kerran viikossa tai harvemmin. 2 pistettä
13/14

Kiinnitän huomiota suolan määrään ruoassa ja pyrin vähentämään suolan käyttöä

yleensä. 3 pistettä
silloin tällöin. 2 pistettä
en kiinnitä huomiota ruokien suolan määrään. 0 pistettä
14/14

Syön pikaruokaa

lähes päivittäin. 0 pistettä
pari kertaa viikossa. 1 pistettä
harvemmin, kuin kerran viikossa. 2 pistettä
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi