Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Voimavaroja muutokseen

Voimavaroja muutokseen

Ruokkimalla hyvää mieltä luot voimavaroja muutokseen. Millaisia hyvää tekeviä asioita teet tai suot itsellesi?

Kuva Anna Kara.

Voit harjoitella arjen hyvien hetkien ja ilonaiheiden tunnistamista miettimällä päivittäin vaikkapa yhden asian, josta saat hyvää mieltä ja iloa. Jokaisen elämässä on paljon hyviä valintoja ja tapoja. Arvosta näitä arjen pieniäkin tekoja, joita teet itsellesi. Näin luot voimavaroja muutokseen.

Luo myönteisiä rutiineja ja tapoja

Tottumuksista tulleet hyvät rutiinit, kuten liikkuminen ja säännöllinen syöminen, luovat voimavaroja ja kannattelevat myös kuormittavissa tilanteissa. Joskus rutiinista voi poiketa ja toimia vaihtelun vuoksi aivan toisin kuin yleensä.

Kävele uutta reittiä kauppaan, mene iltapäiväkahville uuteen paikkaan tai valitse vihanneshyllystä uusi houkutteleva kasvis.

Kaikki me olemme joskus tehneet elämässämme muutoksia. Mieti, mitä aikaisempia onnistumisen kokemuksia muistat? Voisitko ottaa tähän hetkeen jonkin hyväksi kokemasi ja toimivan keinon. Suunnittelu auttaa muutoksen liikkeelle ja sitkeys vie sitä eteenpäin.

Puhu itsellesi lämmöllä

Miten puhut itsellesi? Tunnistatko hetkiä, joissa oma sisäinen puheesi on syyllistävää? Näin voi olla, jos muutos ei mielestäsi etene suunnitelman mukaan.

Oman sisäisen puheen ja äänensävyn muuttaminen rauhoittaa mieltä ja antaa voimia jatkaa muutostekoja. Sen sijaan, että mietit menneisyyttä tai murehtisit tulevaisuutta, harjoittele elämään tässä hetkessä. Kun keskityt vain tähän hetkeen, mielesikin rauhoittuu. Keskittyminen konkreettiseen tekemiseen auttaa.

Ole armollinen itsellesi

Päivät ovat erilaisia, aina ei jaksa samalla lailla, eikä tarvitsekaan. Elämään kuuluu myös ikäviä asioita. Armeliaisuutta itselleen voi opetella. Huomaa, missä tilanteissa tarvitset erityisesti myötätuntoa itseäsi kohtaan ja mitä voit silloin tehdä. Itseään on lupa kuunnella.

Elämän voi ottaa välillä myös kevyemmin ja lempeämmin. Itseään kannattaa kuunnella. Mikä olisi sinulle tarpeen, että jaksat entistä paremmin? Mikä tuo tasapainoa ja palautumista päiviisi? Vastaukset löytyvät usein lähempää kuin arvaatkaan.

 

Lue myös Mielen lämpöä sydämesi hyväksi

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi