1/14
Annostelen lautaselleni ruokaa yleensä
ottamalla vähintään puolet kasviksia ja puolet pääruokaa eli lautasmallin mukaisesti.
4 pistettä
ottamalla ensin lautaselle pääruokaa ja lisäksi salaattia, jos lautasella on tilaa.
2 pistettä
ottamalla lautaselle pelkästään pääruokaa. Kasvikset jäävät usein väliin.
0 pistettä
2/14
ainakin 5 annosta päivässä.
4 pistettä
2-4 annosta päivässä.
2 pistettä
yhden annoksen päivässä tai vähemmän.
0 pistettä
3/14
Käytän tavallisesti ruoanlaitossa tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen
kasviöljyä tai juoksevaa margariinia (esim. rypsiöljy tai oliiviöljy).
3 pistettä
rasiamargariinia.
2 pistettä
leivonta- eli kääremargariinia.
0 pistettä
voita, kookosöljyä/-rasvaa tai voi-kasviöljyseosta.
0 pistettä
en yleensä käytä rasvaa ruoanvalmistuksessa.
0 pistettä
4/14
Levitän leivälle tavallisesti
voita, voi-kasviöljyseosta tai tuorejuustoa (esim. Oivariini, Ingmariini, Creme Bonjour).
0 pistettä
margariinia (rasvaa vähintään 60 %), pähkinä- tai siemenlevitettä (esim. Becel, Keiju, Flora, tahini, maapähkinävoi).
3 pistettä
kevyttä kasvipohjaista rasvalevitettä (esim. Kevyt Becel, Becel pro.activ, Benecol, Alpro Soya -levite).
2 pistettä
kevyttä voi-kasviöljyseosta (esim. KevytLevi).
1 pistettä
en mitään rasvaa.
0 pistettä
5/14
Syön siemeniä ja/tai pähkinöitä yleensä
joka päivä.
2 pistettä
useimpina päivinä viikossa.
1 pistettä
muutamana päivänä viikossa.
0 pistettä
harvemmin kuin viikoittain tai en koskaan.
0 pistettä
6/14
ainakin 2 kertaa viikossa tai useammin.
2 pistettä
kerran viikossa.
1 pistettä
harvemmin, kuin kerran viikossa tai en koskaan.
0 pistettä
7/14
Valitsen pääruoaksi punaista lihaa (nauta, sika, lammas) sisältäviä ruokia
5 kertaa viikossa tai useammin.
0 pistettä
3-4 kertaa viikossa.
1 pistettä
1-2 kertaa viikossa.
2 pistettä
harvemmin tai en lainkaan.
2 pistettä
8/14
Valitsen täysjyvästä valmistettuja viljatuotteita
useimmiten.
3 pistettä
melko usein.
2 pistettä
satunnaisesti tai en koskaan.
0 pistettä
9/14
Valitsemani maitovalmisteet ovat
enimmäkseen rasvaisia, rasvaa yli 2 % (esim. turkkilainen ja Bulgarian jogurtti, täysmaito).
0 pistettä
enimmäkseen vähärasvaisia, rasvaa 1-2 % (esim. ykkös- ja kevytmaito, jogurtti, ykkösviili).
2 pistettä
enimmäkseen rasvattomia (esim. rasvaton maito tai jogurtti).
3 pistettä
en käytä maitovalmisteita tai valitsen kasvipohjaisia valmisteita (esim. soija- ja kaurajuomat ja -jogurtit).
3 pistettä
10/14
Käytän päivittäin leivän päällä, ruoanlaitossa tai sellaisenaan
rasvaista juustoa, rasvaa yli 17 % (esim. kermajuusto, sulatejuusto, feta tai kookosöljypohjaiset juustot).
0 pistettä
kevytjuustoa tai kevyttä sulate- tai tuorejuustoa, rasvaa enintään 17 % (esim. Oltermanni 17 %, Edam 17 %).
1 pistettä
kasvirasvajuustoa (Julia 10 % tai 17 %, Julius 25 %).
2 pistettä
en käytä juustoa.
2 pistettä
11/14
Käytän sokerilla makeutettuja juomia
useita lasillisia päivässä.
0 pistettä
enintään lasillisen päivässä.
1 pistettä
harvemmin kuin päivittäin.
2 pistettä
12/14
Käytän tuotteita, joihin on lisätty sokeria
useasti päivässä.
0 pistettä
noin kerran päivässä.
1 pistettä
muutaman kerran viikossa tai harvemmin.
2 pistettä
13/14
Kiinnitän huomiota suolan määrään ruoassa ja pyrin vähentämään suolan käyttöä
yleensä.
3 pistettä
silloin tällöin.
2 pistettä
en kiinnitä huomiota ruokien suolan määrään.
0 pistettä
14/14
lähes päivittäin.
0 pistettä
pari kertaa viikossa.
1 pistettä
harvemmin, kuin kerran viikossa.
2 pistettä