Siirry sisältöön

Verenpainelääkkeet ja koronavirus (COVID-19)

Mediassa on esitetty ristiriitaisia väitteitä verenpaineen hoidossa käytettävien ACE:n estäjien ja AT-reseptorin salpaajien vaikutuksista koronavirukseen.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 14.3.2020

ACE:n estäjät ja AT-reseptorin salpaajat ovat tavallisia lääkkeitä verenpaineen ja sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Erityisesti sosiaalisessa mediassa on esitetty väitteitä, että nämä lääkkeet saattaisivat altistaa käyttäjän koronaarivirusinfektion vaikeammille tautimuodoille. Toisaalta on väitetty, että lääkkeet saattaisivat ehkä jopa suojata virusinfektiolta.

Lääkkeet ovat turvallisia käyttää, eikä ole mitään tieteellistä näyttöä, että ne lisäisivät virusinfektioon liittyviä haittoja. Eläinkokeiden perusteella on epäilty, että lääkkeet saattaisivat päinvastoin ehkä suojata keuhkoja virustulehduksen haitoilta, mutta tästäkään ei ole vielä tutkimusnäyttöä ihmisillä.

Verenpaineen hoitoa ei ole syytä muuttaa koronaviruksen riskin vuoksi. Kaikki sydänlääkkeet tulee ottaa lääkärin määräyksen mukaisesti. Annostuksia ei saa muuttaa itsenäisesti, ei nyt koronavirusepidemian aikana eikä muutoinkaan.

Tämä ohjeistus perustuu Euroopan kardiologisen seuran ja Euroopan verenpaineyhdistyksen asiantuntijoiden lausuntoihin.

Esimerkkejä tavallisista ACE:n estäjistä ja AT-reseptorin salpaajista: perindopriili (Coversyl®), enalapriili (Lisipril®, Renitec®), lisinopriili (Lisinopril®), ramipriili (Cardace®), losartaani (Cozaar®), kandesartaani (Atacand®), telmisartaani (Micardis®), eprosartaani (Teveten®), valsartaani (Diovan®), olmesartaani (Olmetec®)

Lue lisää: Mitä sydänpotilaan on hyvä tietää koronaviruksesta.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset