Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Verenpainelääkkeet ja koronavirus (COVID-19)

Verenpainelääkkeet ja koronavirus (COVID-19)

Koronaviruspandemian alkuvaiheessa mediassa esitettiin ristiriitaisia väitteitä verenpaineen hoidossa käytettävien ACE:n estäjien ja AT-reseptorin salpaajien vaikutuksista koronavirukseen.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 14.3.2020
Päivitetty 9.3.2023

ACE:n estäjät ja AT-reseptorin salpaajat ovat tavallisia lääkkeitä verenpaineen ja sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Koronaviruspandemian alussa esitettiin epäilyjä, että nämä lääkkeet saattaisivat altistaa käyttäjän koronavirusinfektion vaikeammille tautimuodoille. Sittemmin on saatu runsaasti tutkimustietoa, että lääkkeet voisivat olla pikemminkin suojaavia.

Lääkkeet ovat turvallisia käyttää, eikä ole mitään tieteellistä näyttöä, että ne lisäisivät virusinfektioon liittyviä haittoja. Äskettäin julkaistiin italialainen tutkimus, jossa selvitettiin yli 6000 COVID-19 -tautiin sairastuneen potilaan sairastumisen ja e.m. verenpainelääkkeiden yhteyksiä. Loppupäätelmänä todettiin, etteivät nämä lääkkeet altistaneet ihmisiä koronaviruksen vakavammille tautimuodoille. Samaan lopputulokseen päätyivät englantilaiset tutkijat lähes 20 000 potilaan aineistossaan.

Verenpaineen hoitoa ei ole syytä muuttaa koronaviruksen riskin vuoksi. Kaikki sydänlääkkeet tulee ottaa lääkärin määräyksen mukaisesti. Annostuksia ei saa muuttaa itsenäisesti, ei koronavirusepidemian aikana eikä muutoinkaan.

Tämä ohjeistus perustuu Euroopan kardiologisen seuran ja Euroopan verenpaineyhdistyksen asiantuntijoiden lausuntoihin.

Esimerkkejä tavallisista ACE:n estäjistä ja AT-reseptorin salpaajista: perindopriili (Coversyl®), enalapriili (Lisipril®, Renitec®), lisinopriili (Lisinopril®), ramipriili (Cardace®), losartaani (Cozaar®), kandesartaani (Atacand®), telmisartaani (Micardis®), eprosartaani (Teveten®), valsartaani (Diovan®), olmesartaani (Olmetec®)

Lue lisää: Mitä sydänpotilaan on hyvä tietää koronaviruksesta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi