1/11
Levitän leivälle tavallisesti
voita, voi-kasviöljyseosta tai tuorejuustoa (esim. Oivariini, Ingmariini, Creme Bonjour).
0 pistettä
margariinia (rasvaa vähintään 60 %), pähkinä- tai siemenlevitettä (esim. Becel, Keiju, Flora, tahini, maapähkinävoi).
6 pistettä
kevyttä kasvipohjaista rasvalevitettä (esim. Kevyt Becel, Becel pro.activ, Benecol, Alpro Soya -levite).
4 pistettä
kevyttä voi-kasviöljyseosta (esim. KevytLevi).
3 pistettä
en mitään rasvaa.
0 pistettä
2/11
Käytän päivittäin leivän päällä, ruoanlaitossa tai sellaisenaan
rasvaista juustoa, rasvaa yli 17 % (esim. kermajuusto, sulatejuusto, feta tai kookosöljypohjainen juusto).
0 pistettä
kevytjuustoa tai kevyttä sulate- tai tuorejuustoa, rasvaa enintään 17 % (esim. Oltermanni 17 %, Edam 17 %).
1 pistettä
kasvirasvajuustoa (Julia 10 % tai 17 %, Julius 25 %).
2 pistettä
en käytä juustoa.
2 pistettä
3/11
Käytän lihaleikkeleenä tavallisesti
meetvurstia tai leikkelemakkaraa (esim. lauantai- tai balkanmakkara).
0 pistettä
kevyttä leikkelemakkaraa tai kevytmeetvurstia, rasvaa enintään 12 % (esim. kevyt lauantaimakkara).
1 pistettä
vähärasvaista täyslihaleikkelettä (esim. kalkkunaleike, keittokinkku).
2 pistettä
en käytä lihaleikkeleitä.
2 pistettä
4/11
Syön rasvaisia, lihaa ja/tai juustoa sisältäviä ruokia
melkein päivittäin tai useammin.
0 pistettä
muutamia kertoja viikossa.
1 pistettä
kerran viikossa tai harvemmin.
3 pistettä
5/11
Valitsen maitovalmisteista
enimmäkseen rasvaisia, rasvaa yli 2 % (esim. turkkilainen ja Bulgarian jogurtti, täysmaito).
0 pistettä
enimmäkseen vähärasvaisia, rasvaa 1-2 % (esim. ykkös- ja kevytmaito, jogurtti, ykkösviili).
1 pistettä
enimmäkseen rasvattomia (esim. rasvaton maito tai jogurtti).
3 pistettä
en käytä maitovalmisteita tai valitsen kasvipohjaisia valmisteita (esim. soija- ja kaurajuomat ja -jogurtit).
3 pistettä
6/11
Käytän tavallisesti ruoanlaitossa tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen
en käytä rasvaa ruoanvalmistuksessa.
0 pistettä
voita, kookosöljyä/-rasvaa tai voi-kasviöljyseosta.
0 pistettä
leivontamargariinia.
1 pistettä
kasviöljyä tai juoksevaa margariinia (esim. rypsiöljy, oliiviöljy, Becel juokseva kasviöljyvalmiste).
2 pistettä
rasiamargariinia.
2 pistettä
7/11
Käytän salaatinkastikkeena tavallisesti
kasviöljypohjaista salaatinkastiketta tai öljyä (esim. ranskalainen salaatinkastike, sinappikastike, kasviöljy).
4 pistettä
majoneesipohjaista tai –tyyppistä kastiketta (esim. Rhode Island).
3 pistettä
kermaviili- tai jogurttikastiketta.
1 pistettä
mehukastiketta, viinietikkaa tai en mitään.
1 pistettä
8/11
Tavallisesti käytän tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen
kermaa, smetanaa, ranskankermaa tai kookosmaitoa/-kermaa (rasvaa yli 15 %).
0 pistettä
kevyitä maitovalmisteita (rasvaa enintään 15 %).
1 pistettä
kasvirasvapohjaisia ruoanvalmistuskermoja (esim. Flora 7 %, Oatly, GoGreen, Nordic).
2 pistettä
en käytä ruoanvalmistuskermoja tai -tuotteita.
2 pistettä
9/11
2 kertaa viikossa tai useammin.
2 pistettä
kerran viikossa.
1 pistettä
harvoin tai en lainkaan.
0 pistettä
10/11
Käytän sellaisenaan tai syön ruokia, joissa on pähkinöitä, manteleita, siemeniä tai avokadoa
päivittäin tai melkein päivittäin.
4 pistettä
2-4 kertaa viikossa.
2 pistettä
kerran viikossa.
1 pistettä
harvoin tai en lainkaan.
0 pistettä
11/11
Syön rasvaisia leivonnaisia tai tuotteita
päivittäin tai melkein päivittäin.
0 pistettä
muutamia kertoja viikossa.
1 pistettä
kerran viikossa tai harvemmin.
3 pistettä