Hyppää sisältöön

Mitä voisit ruokavaliossasi muuttaa?

Tuloksesi: 14/33

Testin perusteella ruokavaliosi rasvan laadussa näyttäisi olevan useita muutoksen mahdollisuuksia. Vastauksistasi sivun alhaalla näet, miten voisit muuttaa ruokavaliosi rasvan laatua terveellisempään suuntaan.

Käytännön vinkit

 

Sydänterveyden kannalta on tärkeää, että ruokavalio sisältää riittävästi tyydyttymätöntä, pehmeää rasvaa ja vain vähän tyydyttynyttä, kovaa rasvaa.

Tarkastele vastauksiasi sivun alhaalta ja mieti, miten voisit saada enemmän pisteitä.

Näin lisäät ruokavalioosi pehmeitä rasvoja:

  • valitse leivän päälle vähintään 60 % rasvaa sisältävää margariinia
  • lisää noin ruokalusikallinen öljyä tai öljypohjaista salaatinkastiketta salaattiin
  • käytä ruoanvalmistukseen ja leivontaan öljyä, margariinia tai juoksevaa margariinia
  • syö kalaa vähintään kahdesti viikossa
  • lisää pari ruokalusikallista pähkinöitä, manteleita tai avokadoa salaattiin tai nauti välipalana

 

Kiinnitä huomiota kovan rasvan lähteisiin

  • nestemäiset maitovalmisteet vähärasvaisina
  • juusto vähärasvaisena (korkeintaan 17 %) tai kasvirasvapohjaisena
  • liha ja lihaleikkeleet vähärasvaisina

 

Muista Sydänmerkki! Sen avulla löydät tuotteet, joissa rasvan laatu ja määrä ovat kohdallaan.

Lue lisää ruokavalion rasvan laadusta.

Tee testi uudelleen



1/11

Levitän leivälle tavallisesti

voita, voi-kasviöljyseosta tai tuorejuustoa (esim. Oivariini, Ingmariini, Creme Bonjour). 0 pistettä
margariinia (rasvaa vähintään 60 %), pähkinä- tai siemenlevitettä (esim. Becel, Keiju, Flora, tahini, maapähkinävoi). 6 pistettä
kevyttä kasvipohjaista rasvalevitettä (esim. Kevyt Becel, Becel pro.activ, Benecol, Alpro Soya -levite). 4 pistettä
kevyttä voi-kasviöljyseosta (esim. KevytLevi). 3 pistettä
en mitään rasvaa. 0 pistettä
2/11

Käytän päivittäin leivän päällä, ruoanlaitossa tai sellaisenaan

rasvaista juustoa, rasvaa yli 17 % (esim. kermajuusto, sulatejuusto, feta tai kookosöljypohjainen juusto). 0 pistettä
kevytjuustoa tai kevyttä sulate- tai tuorejuustoa, rasvaa enintään 17 % (esim. Oltermanni 17 %, Edam 17 %). 1 pistettä
kasvirasvajuustoa (Julia 10 % tai 17 %, Julius 25 %). 2 pistettä
en käytä juustoa. 2 pistettä
3/11

Käytän lihaleikkeleenä tavallisesti

meetvurstia tai leikkelemakkaraa (esim. lauantai- tai balkanmakkara). 0 pistettä
kevyttä leikkelemakkaraa tai kevytmeetvurstia, rasvaa enintään 12 % (esim. kevyt lauantaimakkara). 1 pistettä
vähärasvaista täyslihaleikkelettä (esim. kalkkunaleike, keittokinkku). 2 pistettä
en käytä lihaleikkeleitä. 2 pistettä
4/11

Syön rasvaisia, lihaa ja/tai juustoa sisältäviä ruokia

melkein päivittäin tai useammin. 0 pistettä
muutamia kertoja viikossa. 1 pistettä
kerran viikossa tai harvemmin. 3 pistettä
5/11

Valitsen maitovalmisteista

enimmäkseen rasvaisia, rasvaa yli 2 % (esim. turkkilainen ja Bulgarian jogurtti, täysmaito). 0 pistettä
enimmäkseen vähärasvaisia, rasvaa 1-2 % (esim. ykkös- ja kevytmaito, jogurtti, ykkösviili). 1 pistettä
enimmäkseen rasvattomia (esim. rasvaton maito tai jogurtti). 3 pistettä
en käytä maitovalmisteita tai valitsen kasvipohjaisia valmisteita (esim. soija- ja kaurajuomat ja -jogurtit). 3 pistettä
6/11

Käytän tavallisesti ruoanlaitossa tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen

en käytä rasvaa ruoanvalmistuksessa. 0 pistettä
voita, kookosöljyä/-rasvaa tai voi-kasviöljyseosta. 0 pistettä
leivontamargariinia. 1 pistettä
kasviöljyä tai juoksevaa margariinia (esim. rypsiöljy, oliiviöljy, Becel juokseva kasviöljyvalmiste). 2 pistettä
rasiamargariinia. 2 pistettä
7/11

Käytän salaatinkastikkeena tavallisesti

kasviöljypohjaista salaatinkastiketta tai öljyä (esim. ranskalainen salaatinkastike, sinappikastike, kasviöljy). 4 pistettä
majoneesipohjaista tai –tyyppistä kastiketta (esim. Rhode Island). 3 pistettä
kermaviili- tai jogurttikastiketta. 1 pistettä
mehukastiketta, viinietikkaa tai en mitään. 1 pistettä
8/11

Tavallisesti käytän tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen

kermaa, smetanaa, ranskankermaa tai kookosmaitoa/-kermaa (rasvaa yli 15 %). 0 pistettä
kevyitä maitovalmisteita (rasvaa enintään 15 %). 1 pistettä
kasvirasvapohjaisia ruoanvalmistuskermoja (esim. Flora 7 %, Oatly, GoGreen, Nordic). 2 pistettä
en käytä ruoanvalmistuskermoja tai -tuotteita. 2 pistettä
9/11

Syön kalaa keskimäärin

2 kertaa viikossa tai useammin. 2 pistettä
kerran viikossa. 1 pistettä
harvoin tai en lainkaan. 0 pistettä
10/11

Käytän sellaisenaan tai syön ruokia, joissa on pähkinöitä, manteleita, siemeniä tai avokadoa

päivittäin tai melkein päivittäin. 4 pistettä
2-4 kertaa viikossa. 2 pistettä
kerran viikossa. 1 pistettä
harvoin tai en lainkaan. 0 pistettä
11/11

Syön rasvaisia leivonnaisia tai tuotteita

päivittäin tai melkein päivittäin. 0 pistettä
muutamia kertoja viikossa. 1 pistettä
kerran viikossa tai harvemmin. 3 pistettä
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi