Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Suomalaiset ryhtyivät runoilemaan. – Kolmessa kuukaudessa yli 1300 runoa Suomen luonnolle

Suomalaiset ryhtyivät runoilemaan. – Kolmessa kuukaudessa yli 1300 runoa Suomen luonnolle

Joka vuoden elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää. Kansallisten juhlapäivien nuorin tulokas löytyy tänä vuonna myös Yliopiston almanakasta ja sen kunniaksi järjestettyyn runokilpailuun tulvii sadoittain Suomen luonnolle kirjoitettuja runoja.

Esa Takala
Julkaistu 3.7.2020
Päivitetty 3.8.2020

Suomen luonnon päivää vietetään vuosittain joka elokuun viimeinen lauantai. Päivälle on nyt järjestetty myös oma runokilpailu, jonka voittajan valitsee Suomen luonnon päivän suojelija rouva Jenni Haukio. Kilpailu käynnistyi 25.3.2020 ja siihen voi osallistua vielä 15.7.2020 asti. Juhannukseen mennessä kilpailuun oli lähetetty jo huimat 1 300 runoa. Voittaja julkaistaan Suomen luonnon päivänä 29.8.2020.

Suomen Sydänliitto on ollut pitkään mukana päivän työryhmässä, sillä luonnon merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja terveydelle on laajalti tunnistettu. Runokilpailu mahdollistaa sen, että jokainen voi juuri omalla tavallaan sanoittaa kiitoksensa luonnolle ja sen korvaamattomille vaikutuksille oman mielen ja kehon hyväksi.

– Runokilpailu osoittautui mitä oivallisimmaksi tavaksi nostaa päivää ja sen merkitystä esille. Suomalaiset rakastavat luontoaan ja tämä eriskummallinen kevät on vain tiivistänyt monen luontosuhdetta. Osasimme työryhmässä odottaa kisalle menestystä, mutta näin mittavasta runojen määrästä emme osanneet haaveilla.

– Monille luonto oli pelastaja vaikean kevään aikana. Se antoi lohtua. Olimme kerrankin pakotettuja pysähtymään ja näkemään luonnon merkityksen lähemmin. Kaiken huolen ja epävarmojen ajatustemme keskellä luonto tarjosi rauhaa ja pysyvyyttä, jossa oli nähtävissä elämä ja sen jatkumo.

– Vaikea kevät on nyt taittunut kesäksi, jossa lähes jokainen tuulen henkäys tai auringon säteen tuoma lämpö tuntuu hoivalta. Kesä on tuonut rauhaa ja aikaa, jossa ajatukset voivat virrata ja tuottaa säkeitä Suomen luonnolle. Toivomme, että vielä mahdollisimman moni tarttuu kynään ja lähettää runonsa mukaan kilpailuun.

Runokilpailuun voi osallistua 15.7.2020 asti ja siihen lähetettyjä runoja lukea YLE Luonnon verkkosivuilla.

Katso alta 20.4. esitetyn YLEn Puoli seitsemän -ohjelman kohta Suomen luonnon päivän runokilpailusta ja kuuntele, kun Samuli Edelmann lausuu yhden kilpailuun lähetetyistä upeista runoista.

 

Lue myös: Luontosuhdeterapiaa

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi