Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Palveluita sairastuneelle / ​Oodissa puhuttiin rahasta terveyden ehdoilla

​Oodissa puhuttiin rahasta terveyden ehdoilla

Kansan ja poliitikkojen mielipiteitä terveyden edistämisestä ja rahasta tarkasteltiin Yksi elämän ja Hoiva&Terveyden Puhutaan rahasta -seminaarissa helmikuun alussa.

Janne Kettunen ja Hoiva&Terveys
Julkaistu 18.2.2019
Päivitetty 25.3.2020

Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax muistutti ajankohtaisten laskelmien tärkeydestä, kun mietitään mitä investointi terveyden edistämiseen tuottaa säästöinä. Brax avasi Yksi elämä -verkoston Puhutaan rahasta -tilaisuuden Oodi-kirjastossa Helsingissä.

Tilaisuudessa kuultiin lukuisia uusia tapausesimerkkejä terveyden edistämisen taloudellisista vaikutuksista. Esillä oli syöpäseulonta, suun terveys, puun pienpolton vähentäminen, kielellinen erityisvaikeus, terapiatakuu, nuorten itsemurhien ehkäisy sekä vanhemmuuden tuki ja perheiden hyvinvointi.

Kansan pulssilla

Tilaisuuden aluksi julkistettiin tammikuussa pidetyn kansalaiskyselyn tulokset. Kyselyyn vastasi yli 700 henkilöä ja siinä selvitettiin, miten kansalaiset jakaisivat terveyseurot.

Vastausten perusteella terveyttä tulee suomalaisten mielestä edistää niin valtiovallan kuin kunnan päätöksillä. Kuntien pitäisi tarjota vastaajien mielestä edullisia liikuntamahdollisuuksia asukkailleen. Suolistosyövän seulonta tulisi aloittaa. Sekä yksinäisille että vakavasti sairastuneille ja vaikeassa elämäntilanteessa oleville tulisi järjestää tukea.

Vastaajia huoletti erityisesti lasten ja nuorten hätä: lapsille tarvitaan halpoja liikuntaharrastuksia, tukea mielenterveyteen, laadukkaampaa kouluruokaa ja parempaa sisäilmaa kouluihin.

Vanhustenhoitoon liittyvä keskustelu näkyi myös kyselyssä, palvelut on saatava vastaajien mielestä kuntoon ja muutoinkin terveyspalveluihin on saatava lisää resursseja, jotta päästään eroon kiireisen henkilökunnan ”empatiavajeesta”. Valtiovallan tulisi vastaajien mielestä poistaa arvonlisävero hedelmiltä ja kasviksilta. Sen lisäksi mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn on turvattava riittävä rahoitus ja säädettävä velvoite, jotta terveyskeskuslääkärille pääsee kolmen päivän sisällä.

Lisäksi vastaajien mielestä Suomeen tarvitaan terveystarkastuksia eri ikäluokille ja lisää elintapaneuvontaa kouluihin.

ALV ja palvelujen kynnys alas

Puolueiden terveyspolitiikkapaneelissa keskustelun taustana toimivat case-esimerkkien ja kansalaiskyselyn lisäksi Yksi elämän vaalitavoitteet teemoinaan terveellisten elintapojen tukeminen sekä yhdenvertainen hoito.

Paneeliin oli kutsuttu vaikuttajia eri puolueista ja keskusteluun osallistuivat muun muassa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (Sininen tulevaisuus), ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen (Kokoomus) sekä kansanedustaja, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Paneeli oli lähes yksimielinen, kun puhuttiin siitä, millaisin keinoin poliitikot edistäisivät terveyttä.

Andersson ja kristillisdemokraattien 1. varapuheenjohtaja Tiina Tuomela katsoivat, että arvonlisäveron lasku esimerkiksi hedelmiltä ja kasviksilta olisi suotavaa, ulkomaankauppaministeri Virolainen puolestaan muistutti, että asiaan vaikuttaa myös EU:n kilpailuoikeus. Hän oli puolestaan valmis kiristämään tupakka- ja alkoholiveroja.

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto peräänkuulutti hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamiseen liittyvään päätöksentekoon lisää kunnianhimoa päättäjille. Ilman kunnianhimoisia tavoitteita on vaikea saavuttaa esimerkiksi yhdenvertaisia palveluita koko maassa.

Keskustan eduskuntaryhmän sivistys- ja sosiaalipolitiikan asiantuntija Terhi Peltokorpi toivoi laajempaa katsontakantaa terveyteen ja nimesi hyväksi esimerkiksi Helsingin kaupungin budjetointiin saadun vaikutusarvioinnin.

Elintapaohjaukseen tarvittaisiin lisää tukea, jotta sen vaikuttavuus paranisi. Sosiaali- ja terveysministeri Mattila totesi, että kunnissa tehdään myös niukoilla vapaa-ajan budjeteilla vaikuttavaa tulosta ja monia lähiliikuntapaikkoja voidaan tukea pienillä lisäresursseilla.

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen sanoi, että eriarvoisuuden kasvu luo epätoivoa ja kasvattaa syrjäytymisriskiä, jonka takia on tärkeää saada jo lapset ja nuoret elintapaohjauksen ja matalan kynnyksen palvelujen piiriin.

Puhutaan rahasta -seminaarin videotallenne sekä kansalaiskyselyn tulokset ovat luettavissa osoitteessa www.yksielama.fi/paattajille.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi