Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sepelvaltimotauti / ​Oulussa tutkittu naisten sydänperäisiä äkkikuolemia

​Oulussa tutkittu naisten sydänperäisiä äkkikuolemia

Naisten sydänperäisen äkkikuoleman syynä on miehiä useammin sydänlihaksen paksuuntuminen ja sidekudoksen kertyminen sydänlihakseen.

Marja Kytömäki
Julkaistu 23.2.2019
Päivitetty 25.3.2020

Sydanperaisiä äkkikuolemia tutkittaessa on havaittu, että sepelvaltimotauti on yleisin sekä naisten että miesten sydänperäisen äkkikuoleman syy. Naiset kuolevat kuitenkin huomattavasti miehiä vanhempina ja useammin ilman edeltävää sepelvaltimotautia, selviää Oulun yliopiston Fingesture-tutkimuksesta.

Oulun yliopiston kardiologian tutkimusryhmän mukaan naisten sydänperäisen äkkikuoleman syynä on miehiä useammin sydänlihaksen paksuuntuminen ja sidekudoksen kertyminen sydänlihakseen.

Tutkijat yllättyivät sydänlihaksen paksuuntumisen ja sidekudoksen kertymisen merkkien yleisyydestä naisilla, sillä perinteisesti kyseinen muutos on yleisempi miehillä.

Puolet sydänkuolemista on äkkikuolemia, ja puolella äkkikuolleista ei ole aiempaa tietoa sydänsairaudesta. Koska suurin osa uhreista on miehiä, aiemmat tutkimukset ovat painottuneet miesten sydänperäisiin äkkikuolemiin. Naisten osuus aiemmissa aineistoissa on ollut niin pieni, että tulosten yleistäminen on ollut vaikeaa.

Naisten sepelvaltimoäkkikuolemien osuus on laskenut viimeisen 20 vuoden aikana. Tutkijat toivovat, että lääkärit kiinnittävät huomiota naispotilaiden sydänlihassairauksien kehittymiseen. Suurimpia vaaratekijöitä sydänlihaksen muutoksille ovat kohonnut verenpaine ja ylipaino. EKG-muutosten seuraaminen voi auttaa tunnistamaan sydänsairauksia.

Fingesture-tutkimuksen aineisto on ainutlaatuinen, sillä Suomen lain mukaan äkillisesti kuolleille on tehtävä oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus, jos kuolemaan johtanutta sairautta ei tiedetä. Oulun yliopiston kardiologian tutkimusryhmä perehtyi sydänperäisesti äkkikuolleiden ruumiinavausaineistoon 20 vuoden ajalta. Otanta kattaa 5 869 vainajaa, joista 1 238 eli viidennes on naisia. Fingersture on suurin naisten sydänperäisen äkkikuoleman tutkimus tähän mennessä.

Artikkeli naisten sydänperäisistä äkkikuolemista julkaistiin Circulation-lehden naisten sydänsairauksiin keskittyvässä Go Red for Women -numerossa. Circulation on Yhdysvaltain arvostetuin sydän- ja verisuonitautien alan julkaisusarja.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi