Hyppää sisältöön
Etusivu / Elvytys / Sydänpysähdystilanne – auta rohkeasti!

Sydänpysähdystilanne – auta rohkeasti!

Kun sydän on pysähtynyt, on kiire auttaa. Koska ensihoito pääsee nopeimmillaankin paikalle vasta minuuttien kuluttua, on ensimmäisenä paikalla olevan henkilön rooli potilaan elämän kannalta tärkein.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 17.1.2022
Päivitetty 29.9.2023
Kuvitus Getty Images

Jos sydänpysähdystilanne osuu kohdallesi, toimi näin:

Tunnista elottomuus ja soita 112.

Puhuttele ja ravistele. Jos henkilö ei herää, soita 112, laita puhelin kaiutin­toiminnolle ja jatka auttamista. Tarkista hengittääkö hän normaalisti.

Aloita paineluelvytys.

Jos henkilö ei hengitä tai ei hengitä normaalisti, aloita paineluelvytys. Laita kämmentyvi keskelle rintalastaa, toinen käsi alemman päälle. Paina kovaa ja nopeasti, noin kaksi kertaa sekunnissa. Korona-aikana puhalluselvytystä ei suositella. Muulloin puhalla, jos osaat. Tällöin elvytysrytmi on 30 painelua, 2 puhallusta.

Pyydä joku hakemaan sydän­iskuri paikalle.

Jos paikalla on muita, pyydä joku hakemaan sydäniskuri paikalle samalla kun elottomuus todetaan. 112 Suomi -sovellus paikantaa 10 lähintä sydäniskuria. Jos olet yksin tai sydäniskuria ei ole lähistöllä, keskity paineluelvytykseen.

Käynnistä sydäniskuri.

Toimi sydäniskurin ohjeiden mukaan. Jatka paineluelvytystä mahdollisimman keskeytyksettömästi. Kiinnitä elektrodit autettavan paljaaseen rintaan kuvaohjeiden mukaisesti. Laite kertoo, jos isku on tarpeen. Paina tarvittaessa iskupainiketta ja jatka painelua.

Auta rohkeasti, et voi tehdä mitään väärin.

Voit luottaa siihen, että hätäkeskus ohjaa painelu­elvytyksessä ja sydäniskuri sen käyttämisessä. Sydäniskurilla ei voi aiheuttaa vahinkoa kenellekään. Tutustu 112 Suomi -sovellukseen, niin sen käyttäminen hätätilanteessa on nopeampaa.

 

Tutustu elvyttämiseen ja sydäniskurin käyttöön osoitteessa sydan.fi/sydaniskuri. 

Katso defi.fi-palvelusta lähin sydäniskuri.

Defi.fi-palvelu on tarkoitettu kaikkien käyttöön. Sen avulla löytää sydänpysähdystilanteessa nopeasti lähimmän sydäniskurin. Joskus esimerkiksi työpaikalle tai lähikauppaan sijoitettu sydäniskuri on nopeammin paikalla kuin ambulanssi.  

Defi.fi-palvelu näyttää lähimmän sydäniskurin sijainnin, jos annat puhelimesi tai tietokoneesi selaimen käyttää sijaintitietoja. Sydäniskuria voi myös hakea esimerkiksi paikkakunnan mukaan. Sydäniskurit näkyvät kartalla joko vihreinä tai harmaina ikoneina. Vihreä ikoni tarkoittaa, että sydäniskuri on kyseisellä hetkellä saatavilla. Harmaa ikoni tarkoittaa, että saatavuus voi olla rajoitettu. Valitsemalla reittiohjeet siirrytään Google Mapsiin, joka ohjaa käyttäjän sydäniskurin luo. Sydäniskurin yhteyshenkilön puhelinnumero näkyy, jos yhteyshenkilö on antanut tähän luvan. Hätätilanteessa on tärkeää, että yhteystiedot ovat saatavilla.

Sydänpysähdystilanne: Lähimmän sydäniskurin löydät nopeasti Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksesta, johon sydäniskureiden sijaintitiedot tulevat defi.fi-palvelusta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi