Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet / ​Tee 112-päivän hyvä työ ja tutustu sydäniskuriin

​Tee 112-päivän hyvä työ ja tutustu sydäniskuriin

Kun sydän pysähtyy, on jokainen minuutti tärkeä.

Mari Blek-Vehkaluoto, Outi Kontkanen
Julkaistu 5.2.2018
Päivitetty 3.3.2020
Kuva: Teemu Muhli

Välitön soitto hätänumeroon, paineluelvytyksen aloittaminen ja hengenvaarallisen rytmihäiriön pysäyttäminen sydäniskurilla eli defibrillaattorilla lisäävät selviytymismahdollisuuksia huomattavasti.

Hätätilanteessa sydäniskurien tulee olla kansalaisten käytettävissä. Tulevan 112-päivän kampanjaviikolla kuka tahansa voi tehdä hyvän työn ja tutustua sydäniskurin käyttöön sekä bongata läheltään defibrillaattorin.

Defi voi pelastaa elämän – ota se rohkeasti käyttöön

Sydänpysähdyksissä ensimmäinen auttaja on usein ohikulkija. Jopa kolme neljästä voidaan pelastaa, jos elvytys ja defibrillointi tapahtuu minuuteissa sydänpysähdyksestä. Paineluelvytys ylläpitää verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman rytmihäiriön poistoon tarvitaan defibrillaattorin antamaa sähkövirtaa. Siksi on tärkeää, että laitteita on saatavilla ja apua uskalletaan antaa.

Sydäniskurin käyttö on helppoa. Laite neuvoo suomenkielisin ääniohjein käyttäjää koko elvytystapahtuman ajan. Elvytettävän rintakehälle kiinnitetään kaksi tarramaista lappua, elektrodia. Kun ne ovat paikoillaan, laite tunnistaa itse, tarvitseeko isku antaa. Sydäniskurilla ei voi tehdä vahinkoa autettavalle.

Varmista löytyykö laite rekisteristä

Lähimmän sydäniskurin sijainnin voi tarkistaa valtakunnallisesta defi.fi-rekisteristä. Tällä hetkellä rekisteristä löytyy 1 478 defibrillaattoria. Defi.fi on kaikille avoin tietokanta, jonne jokainen defibrillaattorin haltija voi käydä lisäämässä oman laitteensa tiedot. 112-päivän hyvä työ voi olla myös oman laitteen lisääminen rekisteriin. Rekisteröinti on helppoa ja vie vain muutaman minuutin. Defi.fi-rekisterin hallinnoinnista vastaavat Suomen Elvytysneuvosto, Suomen Punainen Risti ja Suomen Sydänliitto.

#bongaadefi mukana 112-päivän kampanjassa

Suomessa kansalaiskäyttöön tarkoitettuja laitteita on arviolta 3 000. Sydänliitto ja Yksi elämä -terveystalkoot järjestävät 1.–11.2.2018 #bongaadefi-kilpailun. Sinua lähinnä oleva defibrillaattori voi löytyä esimerkiksi kauppakeskuksesta, liikuntahallista tai omalta työpaikalta. Seuraa Yksi elämä -Facebook-sivua ja osallistu mukaan defibongaukseen 1.–11.2.2018.

112-päivä on Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Tänä vuonna 112-päivän kampanjaviikon 5.–11.2.2018 pääteema on välittäminen: jokainen meistä voi pitää huolta paitsi omastaan myös läheistensä turvallisuudesta. Sydänliitto kannustaakin yrityksiä ja yhteisöjä miettimään, miten ne voivat auttaa sydäniskureiden määrän lisäämisessä.

Lue lisää sydäniskurista

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi