Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien tutkimukset / AV-johtumisen häiriö ehkäistävissä elintavoilla

AV-johtumisen häiriö ehkäistävissä elintavoilla

AV-johtumisen häiriön taustalta on voitu osoittaa ensimmäistä kertaa kaksi ehkäistävissä olevaa syytä. Hoitamalla verenpaine tehokkaasti elintavoilla ja lääkityksellä, ja toisaalta ehkäisemällä verensokerin kohoaminen normaalipainon ylläpitämisellä ja liikunnalla voitaisiin välttyä AV-katkokselta ja tahdistinhoidolta.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 26.6.2019
Päivitetty 14.8.2019

Sydämen tahdistinhoitoa tarvitaan, kun sydämen omassa sähköisessä toiminnassa ilmenee heikkoutta. Yksi tavallisimmista tahdistinhoidon aiheista on AV-johtumisen häiriö. Tämä tarkoittaa sitä, että sähkön kulku ”pääjohtoa” pitkin eteisistä kammiopuolelle on hidastunutta, joskus jopa katkeaa kokonaan. Ongelmaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta tahdistinlaitteella oma heikentynyt sähkönkulku kyetään korvaamaan.

Suomalaiset tutkijat selvittivät, mistä AV-johtumisen häiriö aiheutuu. AV-johtumisen heikentymisen syitä tutkittiin yli 6 000 suomalaisesta kerätystä 25 vuoden seuranta-aineistosta. Itsenäisiä taustasyitä ilmiölle olivat ikääntyminen, miessukupuoli, sairastettu sydäninfarkti ja sydämen vajaatoiminta. Lisäksi itsenäisiksi riskitekijöiksi paljastuivat kohonnut verenpaine ja verensokeri. Näistä kohonnut verenpaine saattoi selittää 47 prosenttia ja kohonnut verensokeri 11 prosenttia kaikista AV-katkoksista.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun AV-katkoksen taustalta voitiin osoittaa kaksi ehkäistävissä olevaa syytä. Hoitamalla verenpaine tehokkaasti elintavoilla ja lääkityksellä, ja toisaalta ehkäisemällä verensokerin kohoaminen normaalipainon ylläpitämisellä ja liikunnalla voitaisiin välttyä AV-katkokselta ja tahdistinhoidolta.

Tutkimus julkaistiin amerikkalaisessa lääketieteen alan JAMA Network -julkaisussa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi