Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Testit / Elinluovutukselle ei ole yläikärajaa

Elinluovutukselle ei ole yläikärajaa

Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti elinluovutukseen, mutta epäilevät, että omat elimet eivät kelpaisi luovutettaviksi.

Marja Kytömäki
Julkaistu 3.5.2019
Päivitetty 6.6.2019

Elinluovutus on mahdollinen kaiken ikäisille. Peräti 85 prosenttia suomalaisista on valmis luovuttamaan elimensä kuolemansa jälkeen. Ainoastaan kahdeksan prosenttia kieltäisi luovutuksen. Siirtoelimen ottaisi vastaan 91 prosenttia, jos oman sairauden hoito sitä vaatisi. Tiedot selviävät Munuais- ja maksaliiton teettämästä kyselytutkimuksesta, jota varten Kantar TNS Gallup haastatteli 1002 henkilöä maalis-huhtikuun vaihteessa.

Kyselyssä selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa, miksi elinluovutus halutaan kieltää. Suurin osa kieltäneistä (37 %) on sitä mieltä, etteivät heidän elimensä kelpaisi luovutettavaksi. Osalla (17 %) syynä kielteiseen kantaan on, että elimet annettaisiin jollekin, joka ei niitä ansaitse.

– Suomalaiset ovat tässäkin asiassa turhan vaatimattomia. Omia elintapojaan tai elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida. Elinluovutukselle ei ole ikärajaa, ja myös jopa 80-vuotiaan elimet voivat pelastaa jonkun hengen, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Tahto pyritään aina selvittämään, yleensä keskustelemalla omaisten kanssa. Kyselytutkimuksen mukaan vain runsas neljännes eli 28 prosenttia kertoi tietävänsä läheisensä elinluovutustahdon. Kuitenkin 46 prosenttia uskoi läheisen tietävän hänen tahtonsa.

Elinluovutuskortti on helppo tapa oman tahdon ilmaisuun.

– Oman tahdon kertominen läheisille voi pelastaa ihmishenkiä, mutta se myös helpottaa läheisten taakkaa tositilanteessa, Inomaa toteaa. – Jos toisen tahdosta ei ole varma, asia voi jäädä kaivamaan mieltä vuosikausiksi.

Vaikka 93 prosenttia suomalaisista tuntee elinluovutuskortin, vain 24 prosenttia on allekirjoittanut sen.

Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi kotiin postitse osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi