Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Itä-Suomen yliopistossa selvitetty runsasproteiinisen ruokavalion ja sydämen vajaatoiminnan yhteyttä

Itä-Suomen yliopistossa selvitetty runsasproteiinisen ruokavalion ja sydämen vajaatoiminnan yhteyttä

Tuoreessa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että paljon proteiinia ruokavaliostaan saavilla henkilöillä oli suurempi riski sairastua sydämen vajaatoimintaan kuin muilla.

Anna-Mari Hekkala, Tuija Pusa
Julkaistu 31.5.2018
Päivitetty 27.2.2019
Kuva: Jarno Hämäläinen

Kun tutkittavat jaettiin neljään ryhmään proteiinin saannin perusteella, ylimmässä ryhmässä oli 33 prosenttia suurempi vajaatoiminnan kehittymisen riski verrattuna alimpaan ryhmään. Ylimmässä käyttöryhmässä tutkittavat käyttivät proteiinia keskimäärin 112 grammaa päivässä, mikä vastasi 19 prosenttia kokonaisenergiansaannista. Vastaavan suuntainen yhteys havaittiin useimmista lähteistä saatavalla proteiinilla, lukuun ottamatta kalasta ja kanamunasta tulevaa proteiinia. Eläinproteiinin yhteys oli selvempi kuin kasviproteiinin.

Ruokavalion kokonaisproteiinin ja eri lähteistä saatavien proteiinien yhteyksiä sydämen vajaatoiminnan kehittymisen riskiin tutkittiin Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksessa (SVVT), jonka osallistujia seurataan edelleen. Ravitsemustottumukset selvitettiin tutkimuksen alussa 2 441 mieheltä. Rekisteritiedoista selvitettiin, ketkä heistä sairastuivat 22 vuoden seurannan aikana sydämen vajaatoimintaan. Seurannan aikana 334 miehelle kehittyi sydämen vajaatoiminta.

Sydämen vajaatoiminta ei ole itsenäinen sairaus vaan oireyhtymä, jonka aiheuttaa joku muu sydänsairaus. Tavallisin syy on sepelvaltimotauti. Tutkimustiedon vähäisyyden takia ei vielä pystytä arvioimaan luotettavasti, voisiko proteiinin saannin kohtuullistaminen tai tiettyjen proteiinin lähteiden suosiminen ruokavaliossa pienentää sydämen vajaatoiminnan riskiä. Tutkimuksesta ei voida tehdä päätelmiä myöskään sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Vaikeaa sydämen vajaatoimintaa sairastavilla on usein vaarana lihaskato, jonka ehkäisemisessä riittävä proteiinin saanti on tärkeää turvata.

Tulokset julkaistiin Circulation: Heart Failure -tiedelehdessä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi