Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Sydänystävällinen kalakirja

Sydänystävällinen kalakirja

Säveltäjä Aulis Sallinen vietti suuren osan vuodesta Hiittisten ulkosaaristossa, josta hän hankki perheelleen oman saaren 1970-luvulla. Alun vaatimattomassa keittiössä perheen äiti, Pirkko, teki kulloisenkin päivän kalasaalista kotiruokaa kuusihenkiselle perheelle.

Merja Keronen
Julkaistu 5.1.2018
Päivitetty 14.2.2020

Pirkko taikoi mitä herkullisimpiä kalaruokia ja hänestä kehittyi mestarikokki ulkosaariston jylhissä maisemissa. Tuore, vastapyydetty kala, osin omat vihannekset, annos mielikuvitusta ja innostusta – näillä syntyi herkullisia kalaruokia, myös talviaikaan. Perhe vietti saaressa joulujakin ja neljän lapsen lennettyä pesästä, Aulis ja Pirkko olivat talvisin paljon rakkaassa saaristolaiskodissaan.

Perheen miehistä kehittyi isä-Sallisen johdolla oivia kalastajia ja Aulis Sallinen ystävystyi paikallisten kalastajien kanssa. Onneksi Pirkko laittoi muistivihkoihin reseptejään ja nyt Sallisten pojat ovat koonneet mainion kalakeittokirjan Sallisen saaressa – Äidin parhaat kalareseptit. Kirja on omistettu Pirkko Sallisen muistolle.

Sallisen veljekset ovat tehneet reseptien kanssa salapoliisityötäkin ja mukana kirjan työstämisessä on ollut ammattikokki Tuukka Kähkönen, joka on muokannut kirjan reseptejä siten, että niitä voi kuka tahansa kokeilla omassa keittiössään.

Kirjan upeat kuvat ovat lapsenlapsen Ronja Sallisen kamerasta, mukana on otoksia myös Sallisten kotialbumista. Kalasta pitävälle ja sitä paljon nauttivalle kirja on aarreaitta, ja reseptejä voi toteuttaa kaupan ostokalasta.

Reseptejä on silakasta, turskasta, hauesta, ahvenesta, lohesta, siiasta. Lisäksi kirjan sivuilta löytyvät ohjeet kastikkeista ja liemistä. Kirjan sisällysluettelo on huolellisesti tehty ja tekstit ovat ilmavia.

Terveellistä, herkullista ja sydänystävällistä kotiruokaa kalasta, niin arkeen kuin juhlaankin. Toimiva lahjakirja syntymäpäiväsankarille, läksiäislahjaksi, tupaantuliaisiin, hääparille, kotoa muuttavalle nuorelle, kokkiopiskelijalle, joulupukin konttiin – kenelle vain, joka on kiinnostunut puhtaasta lähiruuasta ja kalasta.

Tuomas, Markku & Taneli Sallinen, Sallisen saaressa. Äidin parhaat kalareseptit. Nemo 2017

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi